Коли, кому і якими вакцинами робити щеплення від вірусу, що викликає рак: поради сімейної лікарки з Луцька

13 Липня 2023, 09:52
Сімейна лікарка Оксана Петелько 687
Сімейна лікарка Оксана Петелько

Вірус папіломи людини є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом.

ВПЛ – вірус папіломи людини (HPV – Human Papillomavirus) – це сімейство вірусів, що налічує більше 100 видів, розповідає Оксана Петелько, лікарка загальної практики - сімейна лікарка на сторінці Медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади. 

За словами лікарки, щонайменше, 13 видів вірусів призводять до розвитку раку (вони відомі також як віруси типу високого ризику). ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують з раком шийки матки. Близько 70% випадків цього захворювання асоціюють з інфікуванням цими типами ВПЛ. Вірус папіломи людини 6 й 11 типів спричиняє понад 90% випадків гострокінцевих кондилом (бородавoк статевих органів) у чоловіків і жінок.

Як зазначає Оксана Петелько, щороку у світі рак шийки матки діагностують більше ніж у 600 тисяч жінок, в Україні – у 7 500 жінок.

«Папіломавірус небезпечний тим, що може знаходитися в організмі тривалий час безсимптомно, якщо імунна система працює злагоджено. Але як тільки імунітет дає збій, вірус починає розвиватися. За статистикою, максимальна кількість захворювань цим вірусом спостерігається у жінок віком від 18 до 28 років», – каже лікарка.

Сексуальна активність у молодому віці або багато сексуальних партнерів збільшує ризик інфікування ВПЛ. Зараження відбувається контактним шляхом і можливе, як при статевому контакті, так і в побуті при тісному контакті.

Ще одним способом поширення інфекції є вертикальний, коли в процесі пологів новонароджена дитина заражається вірусом папіломи від матері. Одна людина може бути заражена відразу декількома штамами вірусу.

Виявити захворювання, які мають безсимптомний перебіг, допомагають скринінг-тести. Скринінгові тести на рак шийки матки включають: тест на штами ВПЛ високого ризику, мазок Папаніколау, який виявляє зміни клітин шийки матки, що можуть бути спричинені вірусом, та ВПЛ/Пап-тест — аналіз на вірус папіломи людини та мазок Папаніколау проводяться одночасно для виявлення раку шийки матки.

Щеплення захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу. В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку рекомендованих.

Вакцинація проти вірусу папіломи людини може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

В Україні зареєстровано дві вакцини від ВПЛ – 4-компонентна (від 6,11,16,18 типів вірусу) – Гардасил та 2-компонентна (проти 16 і 18 типів) – Церварикс.

Коли та кому робити щеплення

• Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже також і хлопчикам, наприклад, у Великобританії та Ізраїлі.

• Людям, які живуть із ВІЛ.

• Вакцинація проти ВПЛ рекомендована не всім дорослим старше 26 років, оскільки у цьому віковому діапазоні вона може бути не такою ефективною. Однак, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

• Зверніться до сімейного лікаря щодо отримання щеплення від ВПЛ.

Читайте також: Немає здорових людей – є недообстежені

Які щеплення вагітним жінкам радить зробити Міністерство охорони здоров'я

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024