Епідситуація з інфекційними захворюваннями в літній період під — контролем, — Ляшко

08 Липня 2023, 14:27
Епідситуація з інфекційними захворюваннями в літній період під — контролем 462
Епідситуація з інфекційними захворюваннями в літній період під — контролем

Епідемічна ситуація з багатьох інфекційних хвороб наразі є нестабільною, однак контрольованою.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час засідання державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, пише МОЗ

Віктор Ляшко проінформував про готовність центральних та місцевих органів виконавчої влади утримувати санітарно-епідемічну ситуацію  в літній період.

«Епідемічна ситуація з багатьох інфекційних хвороб наразі є нестабільною. Це напряму повʼязане з терористичними діями росії, що призводить до значної кількості внутрішньо переміщених осіб, скупчення і частого перебування людей у бомбосховищах, руйнування обʼєктів критичної інфраструктури, у тому числі й закладів охорони здоровʼя. Міністерство охорони здоровʼя тримає на постійному контролі готовність лікарень і діагностичних лабораторій до реагування на потенційні спалахи інфекційних хвороб, забезпеченість лікарськими засобами, тестами для діагностики та спеціальними наборами для лікування у разі реєстрації випадків кишкових інфекцій, у т. ч. холери», – повідомив Віктор Ляшко.

Окремо міністр акцентував на тому, що в країні все частіше спостерігаються випадки сказу серед тварин. Як наслідок – можливе збільшення кількості укусів тваринами та звернення людей за антирабічною допомогою. У зв’язку з цим місцеві органи державної влади спільно з Держпродспоживслужбою мають вжити невідкладних заходів щодо вакцинації та відлову тварин.

Також під час засідання розглянули ситуацію в Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській та Дніпропетровській областях у звʼязку з ризиками, що пов’язані з підривом дамби на Каховській ГЕС. Йдеться про захворювання кишкової групи з переважним шляхом передачі через харчові продукти за умови недотримання правил приготування їжі, забруднення поверхонь та рук; особливо-небезпечні інфекції через тривалі контакти з забрудненими водоймами, вірусні інфекції (вірусний гепатит А, поліо, ентеровіруси) за умови забруднення поверхневих водоносних горизонтів та зниження фільтраційної спроможності ґрунтів, підтоплення каптажів та колодязів тощо.

Нагадаємо, що для того, аби запобігти згаданим ризикам, купатися чи використовувати забруднену воду для обробки харчових продуктів або господарських цілей категорично заборонено. Так само як і виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм.

У зоні дії наслідків надзвичайної ситуації у Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях на сьогодні нагальним є питання облаштування артезіанських свердловин для медичних закладів. 

«Нещодавно я провів селекторну нараду з керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської ОВА, представниками Міндовкілля та Держгеонадр, де ми обговорили питання буріння свердловин для лікарень в розрізі областей. На жаль, за інформацією, яку я отримав під час наради, вимушений констатувати незадовільні темпи робіт в Дніпропетровській та Херсонській областях», – зауважив Віктор Ляшко. 

Окремим питанням на засіданні була епідситуація з керованих інфекцій. Міністр розповів, що в Україні п’ятий місяць поспіль зростають темпи вакцинації дітей. Зокрема, проти кору, краснухи, правцю, дифтерії та поліомієліту. З початку року показники охоплення профілактичними щепленнями зростають в порівнянні з минулорічними показниками, однак не досягають рекомендованого рівня. 

Водночас всім українцям варто перевірити вакцинальний статус свій і своїх дітей та надолужити пропущені щеплення, а управлінцям на місцях – взяти на жорсткий контроль це питання. Завдяки активній співпраці з міжнародними партнерами українці в повному обсязі забезпечені вакцинами для рутинних щеплень як на 2023, так і на 2024 роки.

Нагадаємо, нещодавно в Україну було доставлено 120 тисяч доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024