На Волині з початку року зареєстрували майже 450 звернень з приводу укусів кліщів

07 Липня 2023, 17:00
Кліщі 693
Кліщі

Іксодові кліщі, які живуть в траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини, можуть переносити багато хвороб.

Найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма, зазначають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Кліщовий енцефаліт – це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту нема, є тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.

Хвороба Лайма (бореліоз): первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто – характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.

Якщо в перші тижні, а краще – дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії.

Що робити, якщо ви виявили на собі кліща:

  • Якнайшвидше видаліть його самостійно або зверніться до найближчого медзакладу.
  • Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо.
  • Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно.
  • Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися.
  • Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його.
  • Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування – можливо, буде потрібен другий етап терапії.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, цього року на Волині зареєстрували майже 450 звернень з приводу укусів кліщів. Найбільше звернень – у медичні заклади Луцька і Луцького району, Нововолинська. У 50% випадків напади відбулися на присадибних, дачних ділянках, у місцях відпочинку на природі.

У Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб цього року лабораторно досліджено близько півсотні кліщів, знятих із людей. У третини кліщів виявлено клітини, морфологічно схожі на борелії (становлять потенційну небезпеку для людини).

2023-го в області зареєстровано 11 випадків хвороби Лайма. Випадки кліщового вірусного енцефаліту цього року, а також два попередні, на Волині не реєстрували.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024