Як знайти медзаклад, який надає безоплатну психологічну допомогу

07 Липня 2023, 09:26
Як знайти медзаклад, який надає безоплатну психологічну допомогу 874
Як знайти медзаклад, який надає безоплатну психологічну допомогу

В умовах повномасштабної війни значно зріс запит на психологічну та психіатричну допомогу. Щоби спростити пошук закладу та фахівця, який може надати послуги з охорони психічного здоровʼя, Національна служба здоровʼя України (НСЗУ) за підтримки МОЗ презентувала дашборд «Надавачі медичної допомоги за напрямом«Психологічна та психіатрична допомога».  

Презентація відбулася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», пише МОЗ

Дашборд - це справжня база даних, що містить усі медзаклади, які безоплатно для пацієнта надають психологічну та психіатричну допомогу за договором із НСЗУ. На сьогодні тут зібрані дані про 8 201 лікаря, які надають допомогу  у 3 346 медзакладах.

Карта доступна за посиланням. На ній у кілька кліків можна побачити на усі медзаклади, що надають психологічну чи/та психіатричну допомогу в обраній області або населеному пункті, а також їхні адреси та контактний телефон.

Як скористатися онлайн-мапою? 

1. Зайдіть на сайт НСЗУ* у розділ «Е-дані». Оберіть «Аналітичні панелі (Дашборди)» та перейдіть до дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Оберіть область, громаду або населений пункт.

2. Оберіть вид допомоги, який цікавить: 

  • первинна – якщо шукаєте сімейного лікаря або педіатра, який пройшов підготовку та надає психологічну допомогу;
  • амбулаторна – якщо шукаєте поліклініку, де є лікар-спеціаліст (психолог, психіатр, психотерапевт). Звернутися до психіатра можна без направлення;
  • стаціонарна – якщо шукаєте спеціалізований медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу. Для звернення направлення необов’язкове. 
  • мобільна – якщо шукаєте медзаклад, який надає допомогу за пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Така допомога надається за місцем проживання людини.

3. Якщо цікавить саме наявність лікаря в закладі, то в полі «Посада лікаря» оберіть необхідний пункт: лікар загальної практики – сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. 

На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам, а також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом. 

* Щоби збільшити дашборд, натисніть на стрілочки у правому нижньому куті. Для перегляду дашборду зі смартфона необхідно увімкнути функцію автоповороту в налаштуваннях і перевернути смартфон горизонтально.

Нагадаємо, в Програмі медичних гарантій передбачено три пакети, за якими надається безоплатна психологічна та психіатрична допомога пацієнтам:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги;
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Крім того, у 17 пакетах є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт. Зокрема безоплатна психологічна допомога включена в медичні послуги під час пологів, лікування онкологічних захворювань, надання реабілітаційної, паліативної допомоги тощо

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024