За тиждень МОЗ відправило до закордонних клінік на лікування та реабілітацію 35 постраждалих українців

01 Липня 2023, 10:13
За тиждень МОЗ відправило до закордонних клінік на лікування та реабілітацію 35 постраждалих українців 312
За тиждень МОЗ відправило до закордонних клінік на лікування та реабілітацію 35 постраждалих українців

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що завдяки співпраці з Європейською комісією та міжнародними партнерами евакуаційні рейси для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування та реабілітації тривають від початку війни. 

Цього тижня організовано медичну евакуацію ще однієї групи громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії росії, повідомляє МОЗ України. 

Так, завдяки співпраці МОЗ та Єврокомісії вдалося евакуювати та доправити на спеціалізоване лікування 29 пацієнтів. Українців прийняли у медзакладах Австрії, Чехії, Данії, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Польщі та Швейцарії. Ще 6 українців було направлено на протезування до США завдяки підтримці іноземних фондів.

Доправлення на лікування за кордон здійснюється практично щодня. Адже постійні бойові дії, обстріли та пошкодження інфраструктури суттєво ускладнюють надання медичної допомоги на сході та прифронтових територіях. Евакуаційні рейси, організовані МОЗ та партнерами, тривають, а постраждалі українці мають змогу пройти лікування та/або реабілітацію за кордоном.

Нині у складі групи евакуйовані пацієнти з мінно-вибуховими травмами, онкопацієнти та 15-річна дівчинка з важкими опіками. Серед них є люди з Київщини, Львівщини, Вінниччини, Дніпровщини та прифронтових територій, які постраждали внаслідок ворожих обстрілів. Всі вони потребують продовження спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації.

Нагадуємо, що міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через медичний хаб у Львові до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт, якими транспортують українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.

Це приклад одного з ефективних напрямів евакуації пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Також звертаємо вашу увагу, що сьогодні для українців є декілька маршрутів медичної евакуації на лікування за кордон, зокрема: 

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ. Самостійно подати попередню заявку на медичну евакуацію можна у розділі «Громадянам» на сайті Міністерства охорони здоров’я України;
  • шляхом подання заявки на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців, яке здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

Нагадаємо, що від початку війни загалом завдяки співпраці МОЗ та партнерів вдалося направити на лікування вже 3 897 українців

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024