В Україну доставили близько 157 тисяч доз вакцини проти поліомієліту

21 Червня 2023, 11:58
В Україну доставили близько 157 тисяч доз вакцини проти поліомієліту 650
В Україну доставили близько 157 тисяч доз вакцини проти поліомієліту

Вакцина буде розподілена між областями для проведення рутинної вакцинації. 156 960 доз інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ) на підтримку Національної програми імунізації в Україні доставив ЮНІСЕФ. 

Поліомієлітна вакцина доставлена у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП), йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хфороб.

«Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту – це вакцинація. В рамках співпраці МОЗ з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми системно забезпечуємо пункти щеплення по країні необхідною вакциною. Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту наприкінці 2021 року і попри виклики воєнного часу забезпечила необхідний контроль за поліомієлітом та додаткові заходи з вакцинації. Але загроза поширення поліомієліту залишається і навіть посилилася через війну, оскільки ще щонайменше 144 тисячі щеплень не вдалось зробити в рамках кампанії форсованої імунізації з вакцинації дітей проти поліомієліту ІПВ. Тому важливо забезпечити послугою з вакцинації всіх дітей, які її потребують», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Поліомієліт – інфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Захворіти на поліо можуть усі невакциновані – і дорослі, і діти. Ліків проти поліо не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

Шість доз вакцини проти поліомієліту — у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років — забезпечують захист на все життя. Проте, коли планові щеплення пропустити, цей захист суттєво знижується, тому дуже важливо їх надолужити.

Поліомієліт належить до числа 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, які є безоплатними. 

У жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту (у Рівненській області). А вже в січні 2022 року — випадок гострого в’ялого паралічу діагностували у дитини з Закарпаття. Навіть один випадок такого небезпечного захворювання — класифікується як спалах захворювання в країні. 

У травні 2023 року учасники міжнародної місії OBRA разом з експертами Центру громадського здоров’я МОЗ відвідали Чернігівську, Житомирську та Київську області. Місія відзначила, що Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту наприкінці 2021 і попри виклики воєнного часу забезпечила необхідний контроль з ліквідації спалаху поліомієліту та впровадження додаткових заходів з вакцинації. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024