Прозорі конструкції в аптеках повинні мати контрастне маркування - вимога ДБН

17 Червня 2023, 19:43
Прозорі конструкції повинні мати контрастне маркування 392
Прозорі конструкції повинні мати контрастне маркування

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області в черговий раз звертає увагу керівників аптечних закладів, що пунктом 165 «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», затверджених постановою КМУ від 30 листопада 2016 року № 929 визначено, що ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечує створення необхідних умов для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм (ДБН), правил і стандартів, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має кваліфікаційний сертифікат.

Про це інформує Держлікслужба у Рівненській області у фейсбуці.

Однією із вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» є вимога до візуальних елементів доступності. Пунктом 8.4.2.4. зазначеного ДБН передбачено, що усі прозорі чи скляні конструкції, які знаходяться на шляхах руху маломобільних груп населення, а також прозорі елементи об’єктів, де відбувається отримання інформації та послуг, придбання товарів, повинні мати контрастне маркування.

Прозорі двері облаштовуються попереджувальною контрастною смугою на висоті від 1,0-1,5 м, із шириною смуги ідентичною ширині дверного прорізу. Висота смуги повинна бути не менше ніж 0,1 м. Додатково прозорі дверні прорізи повинні бути облаштовані текстовою табличкою вхід/вихід, виконаною збільшеним шрифтом та з контрастним співвідношенням кольорів.

Якщо разом із прозорими дверима на об’єкті є прозорий фасад, прозорі двері додатково маркуються по периметру (краю) дверного прорізу з шириною смуги від 0,1 м. Маркування прозорого фасаду є обов’язковим.

Якщо на об’єкті знаходяться обертові прозорі двері, на стіну, вздовж якої відбувається рух, наноситься контрастна смуга по всій довжині руху заввишки не менше ніж 0,1 м.

Крім того, п. 8.4.2.5. ДБН передбачено, що кольором маркуються: - прозорі стіни, турнікети, інші елементи інтер’єру, обладнання чи меблі (столи, шафи, стільці, лави тощо), що знаходяться на шляхах руху. Елементи обладнання для придбання/отримання товарів, інформації чи послуг, стійки, полички тощо; - прозорі елементи конструкцій або об’єктів, де відбувається отримання інформації придбання товарів чи послуг (операційні вікна в банках, пошті; каси, довідкові бюро чи бюро перепусток) маркуються таким чином, що контрастна смуга влаштовується по всьому периметру (ширині) зони, де відбувається передача грошей, документів, товарів тощо, заввишки 0,01-0,02 м. Якщо верхня частина відповідного об’єкта знаходиться на висоті до 2-ох метрів на ній також наноситься попереджувальна контрастна смуга. В разі розташування операційного вікна на рівні скляного фасаду, то попереджувальна смуга наноситься по периметру вікна.

Зобов’язуємо забезпечити відповідність нормам безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень аптечних закладів з дотриманням діючих державних будівельних норм, правил і стандартів відповідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024