Який лікар виписує е-рецепт та на які саме ліки: роз'яснює Нацслужба здоров'я

05 Червня 2023, 10:34
Який лікар виписує е-рецепт та на які саме ліки: роз'яснює Нацслужба здоров'я 1357
Який лікар виписує е-рецепт та на які саме ліки: роз'яснює Нацслужба здоров'я

Спочатку в Україні електронний рецепт запровадили лише для лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою медичних гарантій у квітні 2019 року.

Це безоплатні ліки або ліки з частковою доплатою в межах програми «Доступні ліки». Поступово сферу застосування е-рецепта було розширено. Через це, а також маніпуляції щодо електронних сервісів виникає багато міфів. Один з них – що тільки сімейний лікар зможе виписати електронний рецепт, пишуть у Нацслужбі здоров'я. 

Там спростовують цей поширений міф та зазначають, що через те, що перелік захворювань, за якими українці отримують безоплатні ліки, значно розширився, пацієнти можуть не знати, до якого лікаря потрібно звертатись за рецептом. 

Читайте також: Розбір препарату: що не так із «популярним» німесулідом

У Нацслужбі здоров'я нагадують:

- У разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми та ХОЗЛ ) хронічному обструктивному захворюванню легень) – до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Внутрішньо переміщені особи можуть звертатись до лікаря, навіть без декларації. 

- При  розладах психіки та поведінки — до психіатра.  

- При епілепсії — до психіатра або невролога. 

- При нецукровому або інсулінозалежному діабеті — до ендокринолога.

- При хворобі Паркінсона – до невролога.

За цими напрямами лікарі-спеціалісти створять план лікування для пацієнта в електронній системі охорони здоров’я. Та випишуть перший рецепт. Наступні рецепти при створеному плані лікування зможуть виписувати також лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр. Але пацієнт може звернутись і до лікуючого лікаря.

Щодо імуносупресивних препаратів – рецепт завжди створює лише  трансплант-координатор. 

Читайте також: Чи приймуть пацієнта у комунальній лікарні, якщо він уклав декларацію із лікарем-ФОП

Щодо всіх інших рецептурних ліків, то електронний рецепт на всі інші рецептурні ліки за власні кошти пацієнта можна у будь-якого лікуючого лікаря –  це може бути як лікар первинної медичної допомоги, так і будь-який лікар-спеціаліст.

Читайте такожВ українських аптеках заборонять продаж ртутних термометрів

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024