Мешканців Рівненщини попередили про шкідливість нітратів у ранніх овочах та фруктах

31 Травня 2023, 17:10
Нітрати в овочах та фруктах 722
Нітрати в овочах та фруктах

Нітрати – це солі азотної кислоти, які є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері.

В результат нераціональної та необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, розповідають у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Чим небезпечні нітрати для людського організму

При надходженні в організм людини нітратів з водою, харчовими продуктами в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння, що характеризуються загальною слабкістю, сонливістю, запамороченням, порушенням координації рухів, вираженою синюшністю шкіри та слизових оболонок, зниженням артеріального тиску, у важких випадках судомами, втратою свідомості, коматозним станом. 

Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Пам’ятайте! Вода, забруднена нітратами. надзвичайно небезпечна для дітей перших місяців життя. Якщо ви дитині розведете дитячу суміш водою, яка містить 50-100мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

Важливо зазначити, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме:

  •  найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;
  •  в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;
  • в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його дітям!
  • в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки!
  • незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії та має найбільшу концентрацію біля шкірки й в самій шкірці.

Для зниження вмісту нітратів у овочах рекомендовано проводити:

1. Замочування їх в чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години.
2. Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
3. Соління і квашення овочів. На четвертий день вміст нітратів починає падати та на 18 день дана сполука майже не визначається.

При можливості, використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду.

Особливо пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить вас в оману! Будьте обережні!

Ніколи не розводьте дитячу суміш водою з колодязя, якщо вам не відомий вміст в ній нітратів. Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки нітратів в таких овочах більше, як скоріше переходять в ще токсичнішу форму – нітрити.

Забруднену нітратами воду можна використовувати для миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях і т.п.

Ці прості та водночас ефективні заходи допоможуть вам зберегти в хорошому стані ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024