На Волині вчилися, як не допустити виникнення та розповсюдження холери

21 Травня 2023, 17:18
На Волині вчилися, як не допустити виникнення та розповсюдження холери 622
На Волині вчилися, як не допустити виникнення та розповсюдження холери

У Волинській області тривають тренувальні заходи з метою недопущення виникнення та розповсюдження холери.

З червня по жовтень в Україні триває сезон підвищеного ризику захворювання на холеру, коли температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріону, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

З метою посилення епідеміологічного нагляду та запобігання виникнення епідемічних ускладнень на холеру серед населення області в травні розпочато комплекс заходів направлених на підвищення кваліфікації медичного персоналу щодо здійснення епіднагляду та лабораторної діагностики холери.

18 травня фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб взяли участь в семінарі-тренінгу «Особливо небезпечні інфекції. Відпрацювання дій медичного персоналу при прийомі хворого/підозрілого на холеру у КП «Волинська обласна інфекційна лікарня»».

З завідувачами відділень, лікарями-інфекціоністами, середнім медперсоналом та іншими фахівцями обговорили:

- питання епідеміології, профілактики, лікування та лабораторної діагностики ОНІ, в тому числі холери;

- основні організаційні заходи щодо недопущення занесення та розповсюдження в регіоні особливо – небезпечних інфекційних хвороб.

Провели тренування з відпрацюванням практичних дій медперсоналу приймального відділення Волинської обласної інфекційної лікарні у випадку реєстрації захворювання на холеру.

До відома: холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. 

Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос). При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму.

Лікарі-епідеміологи нагадують, що дотримання простих правил допоможе уникнути захворювання:

• не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі;

• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

• дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

• використовуйте чисту воду;

• мийте овочі і фрукти перед вживанням;

• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024