Громадам Волині пропонують передбачати кошти у своїх бюджетах на довезення донорів до центрів крові

19 Травня 2023, 16:43
Громадам Волині пропонують передбачати кошти у своїх бюджетах на довезення донорів до центрів крові 693
Громадам Волині пропонують передбачати кошти у своїх бюджетах на довезення донорів до центрів крові

Самозабезпечення населення донорською кров′ю та її компонентами є однією з важливих складових національної безпеки і в мирні часи. Сьогодні ж служба крові проходить надзвичайно напружений період у зв’язку з повномасштабною війною та пов’язаними із цим викликами, як от перебої з електропостачанням. Попри це волинські фахівці забезпечують компонентами крові не лише лікарні області, але й медустанови Донецького, Луганського, Криворізько-Херсонського напрямків. 

Так, про роботу служби крові Волині йшлося під час колегії управління охорони здоров’я Волинської ОВА, повідомляють у Волинській облраді. 

У 2022 році було прийнято понад 18,5 тисяч донорів, заготовлено майже 8,5 тис літрів крові, та 4,5 тис л плазми, – про це розповів керівник центру Юрій Кременець.

Під час обговорення чимало керівників медичних закладів порушували питання формування виїзних бригад для забору крові, аби донорам з віддалених територій не діставатися для донацій до Луцька та Володимира, де власне і здійснюється ця процедура. 

Фахівці ж служби крові наполягають, що при виїзних заборах надзвичайно високий відсоток відбракованої крові, оскільки час з моменту донації до переробки не повинен перевищувати три годин. Відтак, керівники лікарень пропонують зобов’язати громади передбачати в місцевих бюджетах кошти для централізованого підвезення донорів до пунктів здачі крові. Голова Волинської облради Григорій Недопад пообіцяв винести цю ініціативу на найближче засідання Координаційної ради органів місцевого самоврядування.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт розкритикував пасивну позицію керівництва обласної служби крові щодо реорганізації Володимирського відділення центру, де утримуються кілька тисяч квадратних метрів площі, яка не використовується за призначенням. 

«Обласна рада, звісно, вирішить цю проблему, але є ризик, що це буде зроблено господарським способом. Однак, для служби крові є певні вимоги, нюанси. Тому від вас ми чекаємо пропозицій з варіантами», – звернувся посадовець до керівника центру крові.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024