На Волині під час тижня імунізації зробили понад чотири тисячі щеплень

06 Травня 2023, 09:17
На Волині під час тижня імунізації зробили понад чотири тисячі щеплень 815
На Волині під час тижня імунізації зробили понад чотири тисячі щеплень

Фахівці у сфері громадського здоров’я та медична спільнота зараз докладають великих зусиль, щоб рівень охоплення рутинними щепленнями в Україні повернувся до показників перед повномасштабним вторгненням рф.

Всесвітній тиждень імунізації, що відзначають в останні дні квітня, став хорошою нагодою підвищити обізнаність українців про важливість щеплень та захист від небезпечних інфекційних захворювань, а також спонукати дбати про своє здоров’я, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Переривання ж планової вакцинації навіть на короткий період підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, від яких захищає вакцинація.

Фахівці Волинського центру контролю та профілактики хвороб і його структурних підрозділів із нагоди тижня імунізації підготували і провели близько сімдесяти комунікаційних заходів у медичних та освітніх закладах області, у трудових колективах також із представниками влади. 

Йдеться про зустрічі, круглі столи, лекції, наради, візити в місця проживання внутрішньо переміщених осіб, виїзди бригад із вакцинації.  Основна мета цих заходів – посилити колективні дії, спрямовані на захист людей від вакцинокерованих захворювань.

Не менш вагомий підсумок тижня імунізації – понад чотири тисячі проведених  щеплень. Зокрема, майже тисяча – від дифтерії та правця. Також зроблено понад  801 щеплення проти поліомієліту.

Лідерами за кількістю вакцинованих є Луцький і Ковельський райони, а серед закладів охорони здоров’я – Луцька міська дитяча поліклініка.

Найяскравішими подіями Тижня імунізації стали виїзні «Території здоров’я» у Горохові та Рожищі із залученням спеціального вакцинального автобуса.

Окрім того, на тему вакцинації вийшли статті у місцевих ЗМІ та сюжети на ТБ.

Довідково: На Волині цього року спостерігається тенденція до зростання вакцинокерованих інфекцій, зокрема кашлюка, епідпаротиту. Зареєстровано один випадок кору в підлітка 16 років. Це може свідчити про початок періодичного епідемічного підйому захворюваності на кір (попередній спалах зафіксований у 2018-2019 роках).

Під час війни, при травмах існує високий ризик правця. Підвищується ризик заразитися гепатитом В, наприклад під час хірургічних втручань, при переливанні крові.

Продовжує реєструватися COVID-19. Всього за час пандемії захворіло близько 162 тисяч волинян, 2023-го — майже 5,5 тисяч. Померло 2,5 тисячі людей.

Тому надзвичайно важливо дотримуватися Національного календаря щеплень, вакцинуватися від коронавірусної хвороби – зробити базовий курс та отримати бустерні щеплення, особливо тим, хто у групі ризику – людям 60+, із хронічними захворюваннями, медикам.

Вакцинація і протидія небезпечним інфекційним захворюванням – нині це питання національної безпеки. Захистіть себе і своїх близьких!

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024