На Волині спалахів інфекцій через підтоплення територій не зафіксовано, – Центр контролю та профілактики хвороб

03 Травня 2023, 17:48
Моніторинг питної води 903
Моніторинг питної води

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб щоденно  моніторять захворюваність серед населення області інфекціями, котрі пов’язані з можливими підтопленнями окремих  територій та їх наслідком —  мікробіологічним забрудненням питної води.

Адже відбуваються підтоплення не лише домогосподарств і сільськогосподарських угідь, а й сміттєзвалищ, хлівів, надвірних туалетів та колодязів. У зв’язку з цим зростає ризик спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь, йдеться на сайті Центру контролю та профілактики хвороб.

Щорічно від хвороб, пов’язаних з водою, у світі  страждають до двох мільярдів людей. Через воду передаються бактеріальні кишкові інфекції — холера, черевний тиф, дизентерія та вірусні захворювання — гепатит А (хвороба Боткіна), ротавірусна інфекція, поліомієліт, а також лептоспіроз (водна лихоманка — від мишей), туляремія. Через водне середовище поширюються і  гельмінтози.

В даний час  в області реєструються поодинокі випадки гострих кишкових інфекцій. Захворювань пов’язаних з вживанням питної води не зареєстровано

Лабораторії ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» готові до безперебійної роботи в умовах   повені та паводків. Забезпечені в повному обсязі поживними середовищами, реактивами, засобами для проведення мікробіологічних, санітарно-гігієнічних досліджень проб питної води, харчових продуктів, проведення дезінфекційних заходів.

Працівники структурних підрозділів проводять регулярні моніторингові дослідження питної води децентралізованих джерел водопостачання на територіях, що зазнали підтоплення.

Рекомендації щодо заходів, які необхідно здійснювати на потерпілих внаслідок повені територіях, постійно висвітлюються на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та місцевих інформаційних порталах.

При загрозі  забруднення питної води збудниками вірусного гепатиту А, дизентерії, ентеровірусної інфекції та інших інфекційних хвороб необхідно дотримуватися простих правил профілактики. Обов’язково кип’ятіть для споживання воду протягом 10 — 15 хвилин, якщо не користуєтеся централізованим водопостачанням. Можна використовувати для пиття бутильовану воду. Не вживайте продукти, котрі були підтоплені або забруднені повеневою водою. Кип’ятити  необхідно і воду, котру  використовуєте для побутових потреб.

 Після  сходу повені  необхідно: викачати  воду з колодязя,   провести дезінфекцію колодязя, прибулу воду  обстежити в лабораторії на мікробіологічне забруднення.

При появі симптомів (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) негайно звертайтеся по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024