На Закарпатті вперше провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації

11 Березня 2023, 17:46
На Закарпатті вперше провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації 1688
На Закарпатті вперше провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації

Вперше на Закарпатті провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації. Пацієнту трансплантували частину малогомілкової кістки.

Про це повідомив «Суспільному» завідувач відділення щелепно-лицьової хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні Олег Лесів.

Операцію провели в Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Андрія Новака щелепно-лицеві та мікросудинні хірурги, хірурги та ортопеди Ужгорода, Львова та міст США. Оперували чоловіка, який отримав балістичні травми обличчя.

«Там була втрачена майже вся нижня щелепа, не тільки шкіра, а й слизова порожнина рота, нижня губа. Виконали мікросудинне хірургічне втручання. Взяли частину малогомілкової кістки з судинами, нервами, м’язами, шкірою і пересадили, заміщували дефект нижньої щелепи. Львівські колеги організували 3D моделі, щоб відновити естетику та функціонал пацієнту», — розповів Олег Лесів.

 

3D моделі створюють для того, щоб правильно і точно визначити положення усіх фрагментів, — розповів завідувач відділення щелепно-лицевої хірургії Лікарні святого Пантелеймона Олег Ковтуняк. Каже: 

«Якщо співвідношення не буде правильним, функціонально естетично воно може виглядати нормально, а пацієнт не зможе жувати».

«Робимо фото та комп’ютерну томографію, це є підставою для віртуального планування. Для того, щоб визначити розмір щелепи, щоб повністю відтворити у віртуальному плані кістки лицьового скелета. Тоді інженери та лікарі створюють пластмасові моделі», — каже чоловік.

Відповідно до надрукованої 3D моделі медики підготували та індивідуалізували реконструктивну пластину. Операція тримала 12 годин. За словами Олега Ковтуняка, вона пройшла успішно.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024