Як зміцнити свій імунітет: поради директорки Підгайцівської первинки
Після зими та особливо у період війни людський організм потребує відновлення.
Тому директорка Підгайцівського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Гунько дала поради, як можна зміцнити імунітет, щоб завжди почуватись здоровими та бадьорими.
-
Риба жирних сортів: оселедець, скумбрія, лососеві (джерело омега-3 ПНЖК, фосфору).
-
Перемелені насіння льону і льняне масло (джерело клітковини,омега-3 ПНЖК, кальцію, цинку).
-
Пророщені зерна пшениці (джерело вітамінів B5, Е, С, D, Р, залізо, йоду ).
-
Каші з цільного зерна (джерело вітамінів B1-B12, E, кальцію, цинку)
-
Морські водорості (морська капуста) - природне джерело йоду.
-
Ферментовані продукти: квашена капуста і натуральні йогурти (джерело пробіотиків, вітамінів B1-B12, K, C).
-
Смородина, журавлина та всі сині ягоди ( джерело вітамінів С, РР, Е, С, В1, В2)
-
Овочі (морква, перець, гарбуз і т.п.), фрукти (гранат, лимон, цитрусові) (джерело вітамінів C, каротину, фолієвої кислоти, мінеральних та пектинових речовин, ін.).
-
Мед натуральний – джерело вітамінів.
-
Харчуйтесь різноманітно. Монодієти – шкідливі!
-
З кожного продукту організм отримує потрібні йому вітаміни та мінерали.
-
Не нехтуйте ферментованими продуктами. Вони багаті на пробіотики. Здоровий кишечник — сильний імунітет.
-
Додайте у свій раціон продукти з поліненасиченими жирними кислотами Омега-3. Це жирні сорти морської риби, насіння льону та соняшника, гарбуза, кунжут, оливкова олія.
-
Їжте продукти, багаті антиоксидантами (ягоди, фрукти, сухофрукти, овочі, зелень, бобові, морепродукти, спеції), фреші.
-
Зменшіть вживання цукру і цукровмісних продуктів, продуктів, що містять трансжири. Їх надлишок сильно пригнічує імунітет.
-
Не зловживайте алкоголем. Ні, він не вбиває вірус. Він знижує захисні властивості організму та є депресантом.
Для формування імунітету від вакцинкерованих інфекцій – вакцинація.
Вакцина не знижує імунітет, навіть короткочасно. Вакцинація – модифікує, перебудовує імунну систему, тобто формує захист від певних хвороб.