Всеукраїнська рада церков: вакцинація проти COVID-19 необхідна та не суперечить релігійним переконанням

01 Березня 2023, 17:24
Всеукраїнська рада церков: вакцинація проти COVID-19 необхідна та не суперечить релігійним переконанням 1940
Всеукраїнська рада церков: вакцинація проти COVID-19 необхідна та не суперечить релігійним переконанням

Вакцинація проти COVID-19 підтримана багатьма релігійними лідерами.

ПЦУ, УГКЦ, Всеукраїнський союз баптистів та Духовне управління мусульман України докладно висловили своє ставлення до коронавірусної хвороби та методів боротьби з нею, йдеться у щотижневому дайджесті «COVID-19: цифри і факти».

 Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що церква не виступає проти вакцинації від COVID-19, а підтримує вакцинацію. Про це митрополит Епіфаній сказав в ефірі ток-шоу «Зворотний відлік» на телеканалі «Суспільне». 

«Ми вже висловили свою позицію, як церква, ще задовго до пандемії. Ми заявили, що церква не проти вакцинування. Якщо це сприяє збереженню людського здоров'я, звичайно, що церква підтримує», – наголосив митрополит. 

Українська греко-католицька церква вакцинацію проти коронавірусу публічно підтримала ще під час старту вакцинальної кампанії. Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) одним із перших серед представників духовенства в Україні публічно вакцинувався. 

«Немає жодних релігійних підстав, щоб відмовлятися від вакцинації», – заявив блаженніший. 

Фахівці Школи біоетики Українського католицького університету, яку очолює отець-доктор Ігор Бойко, надали відповіді на запитання про етичні виклики, пов'язані з вакцинами проти COVID-19.

Українські релігійні лідери публічно щепилися проти COVID-19 іще 16 березня 2021 року. Власним прикладом долучитися до вакцинації вірян закликали Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) та Архімандрит Михайлівського Золотоверхого монастиря Лаврентій (Живчик), Православна церква України. 

Ватикан 22 грудня 2020 року опублікував заяву на підтримку використання вакцин проти COVID-19. Папа Римський Франциск закликає людей зробити щеплення від COVID-19, назвавши це «актом любові».

«Отримати щеплення – це простий, але глибокий спосіб піклуватися один про одного, особливо про найбільш вразливих», сказав Папа Римський. 

Представники релігійних організацій на Волині переконані, що вакцинація проти COVID-19 необхідна і не суперечить релігійним канонам. Про це наголосили члени новоутвореної Ради Церков при Луцькій районній державній адміністрації.  

Жодна вакцина не суперечить іудейським законам. Головний рабин Києва Йонатан Маркович просить своїх вірян вакцинуватися від COVID-19. Він одним з перших вакцинувався проти коронавірусу в Україні. Перед цим він проконсультувався із профільними лікарями в Ізраїлі. 

«Запитав у професора, який займається вакцинами і відповідає за відділ із хворими на COVID-19. Запитав його, що він думає. Він сказав, що обов'язково треба робити вакцину», – розповів рабин. 

Подібні звернення є і в інших країнах. Наприклад, Австралійська рада з фетви (позиція авторитетного факіха щодо якоїсь проблеми чи питання, що має принципове значення) 13 лютого 2021 року випустила фетву щодо вакцини проти COVID-19 як результат вивчення та обговорення цього питання з мусульманськими лікарями й медичними експертами, які заслуговують на довіру. 

Рада з фетви зазначає, що австралійські вакцини проти COVID-19 припустимі відповідно до ісламських законів.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024