На яку безоплатну медичну допомогу можуть розраховувати пацієнти з орфанними хворобами

01 Березня 2023, 12:11
На яку безоплатну медичну допомогу можуть розраховувати пацієнти з орфанними хворобами 1771
На яку безоплатну медичну допомогу можуть розраховувати пацієнти з орфанними хворобами

Рідкісні, або орфанні захворювання трапляються не частіше, ніж один випадок на дві тисячі людей.

Вони бувають вроджені або набуті, 80% із них мають генетичну природу, для якихось взагалі неможливо встановити причину. В Україні рідкісні хвороби має близько 5% населення, повідомляє Центр громадського здоров'я. 

Від багатьох рідкісних захворювань дотепер не існує ліків. А ті, що є, часто дуже дорогі. Бюджет на охорону здоров’я України не може покрити ліки для орфанних пацієнтів. Але вперше держава централізовано закуповуватиме ліки для пацієнтів з рідкісним захворюванням — спінальна м‘язова атрофія першого типу. Медичні закупівлі України повідомили, що уклали трирічну угоду на постачання препарату «Рисдиплам» для лікування дорослих та дітей віком від двох місяців, хворих на спінальну м’язову атрофію.

Також орфанні пацієнти можуть розраховувати на повний спектр медичної допомоги за Програмою медичних гарантій — від декларації з лікарем до складних операцій, кисневої підтримки та паліативних послуг.

Зокрема, орфанні пацієнти можуть укладати договори з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами там, де їм зручно. Приходити на огляд, проходити аналізи та тести, вакцинуватися, отримувати рецепти на «Доступні ліки» та е-направлення до інших лікарів. 

Консультації вузьких спеціалістів також безоплатні в будь-якому закладі, який має на це договір з НСЗУ. 

Без направлення можна звернутись до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра та лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під наглядом.

Медична допомога в стаціонарі, хірургічні операції, гемодіаліз, лікування онкології, психіатрична допомога, медична реабілітація, паліативні послуги та ліки з Нацпереліку є безоплатними для всіх.

Це далеко не вичерпний перелік послуг, які орфанні пацієнти можуть отримати безоплатно. Щоб дізнатись детальніше, телефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024