Здоров'я і секс: медики розвінчали 14 найпоширеніших міфів про презервативи

16 Лютого 2023, 14:19
Здоров'я і секс: 14 найпоширеніших міфів про презервативи 2862
Здоров'я і секс: 14 найпоширеніших міфів про презервативи

У презервативі незручно? Презервативи не потрібні у постійних моногамних стосунках? Презервативи — лише для вагінального сексу? Носити презерватив варто в кишені, щоб завжди був під рукою? Уявляєш, усе це — міфи.

До Міжнародного дня презерватива фахівці проєкту «Твій сімейний лікар» розвінчують найпоширеніші міфи про презервативи, а також розповідають, на що звернути увагу, щоб подбати про своє здоров'я.

Міф: Презервативи не мають терміну придатності

Правда: З часом латекс втрачає еластичність і презерватив може порватись. Дешевші вироби живуть 2–3 роки, дорожчі — 3–5. Термін придатності вказаний на упаковці.

Міф: Презервативи часто рвуться
 
Правда: Презерватив рветься, якщо закінчився термін придатності, виріб пошкодився або неправильно використовується. Без причини це майже не трапляється.

Міф: Презервативами можна не користуватися, якщо застосовуєш гормональні контрацептиви

Правда: Користуватися презервативами потрібно завжди, адже вони захищають не лише від небажаної вагітності, а й від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Міф: Презервативи потрібні лише для вагінального сексу

Правда: Інфекції можуть передаватись із біологічними рідинами — зокрема через слину, мікротріщини в роті, пошкодження, рани. Отже, захищеним має бути також оральний і анальний секс.

Міф Презервативи не рятують від ВІЛ

Правда:  Дехто вважає, начебто в презервативі є мікропори, що пропускають вірус, але це не так. Виріб не пропускає рідину, отже й інфекцію в ній. Презерватив, використаний правильно, на 99% захищає від ВІЛ: це довели численні дослідження.

Міф У презервативі незручно

Правда:  Так кажуть люди, які не приділили час пошуку саме своїх презервативів. Виміряй пеніс у стані ерекції (довжину й діаметр), підбери правильний розмір, пробуй різні матеріали.

Міф Презервативи не потрібні, коли довіряють

Правда:  Це питання не довіри, а здоров’я й безпеки. Не бійся відмовити у статевому акті, якщо партнер чи партнерка не хоче скористатися презервативом.


Міф Презервативи не потрібні у постійних моногамних стосунках

Правда:  Моногамії недостатньо. В Україні приблизно кожна 165-та людина живе з ВІЛ, з них третина не знає про це, або не звертається по допомогу (дані Центру громадського здоров’я). У понад 70% випадків вірус передається через секс без презерватива, при цьому стать і вид сексу не мають значення, і людина може роками не здогадуватись, що має ВІЛ. Щорічне безоплатне тестування у сімейного лікаря чи лікарки допоможе знати свій статус, а презерватив — захиститись.

Міф Презервативи — відповідальність чоловіків

Правда:  Хоча у гетеросексуальному контакті презерватив надягає чоловік, фактично цей виріб необхідний обом учасникам статевого акту. Носити з собою презервативи треба всім, хто турбується про своє здоров’я.

Міф: На презервативі є лубрикант, якого достатньо

Правда:  Додатковий лубрикант зменшує ризик, що презерватив порветься. Обирай лубрикант на водній або силіконовій (а не на олійній) основі. Не використовуй масажні засоби та лосьйони для тіла.

Міф: Розпакувати презерватив зручніше зубами

Правда:  Не відкривай упаковку зубами, нігтями, ножицями, ножем абощо — ризикуєш випадково порвати й навіть не помітити.

Міф: Одного презерватива достатньо на всю ніч

Правда:  Використовуй новий презерватив для кожного нового статевого акту. Ба більше, одного презерватива не достатньо навіть для одного статевого акту, що поєднує різні види сексу.

Міф: Носити презерватив варто в кишені, щоб завжди був «під рукою»

Правда:  Зберігай презервативи у сухому, прохолодному місці, захищеному від сонячних променів та ризику пошкодження. Аж ніяк не в кишені штанів, гаманці, косметичці, або на дні сумки. В ідеалі — в коробці, в якій вони продаються.

Міф: Маю презерватив — все буде гаразд

Правда:  Не всі презервативи однаково якісні та створені для запобігання вагітності й інфекціям, що передаються статевим шляхом. Несертифіковані вироби ризиковані для використання. Тому купуй презервативи в аптеках або перевірених магазинах

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024