Обстеження для раннього виявлення онкології – один із пріоритетів для Мукачівської громади

11 Лютого 2023, 14:31
Обстеження для раннього виявлення онкології - один із пріоритетів для Мукачівської громади 1411
Обстеження для раннього виявлення онкології - один із пріоритетів для Мукачівської громади

Зробити обстеження для раннього виявлення онкології доступними для мешканців - один із пріоритетів для Мукачівської громади. 

Місцева влада виділяє гроші на онкопревенцію – скринінги для раннього виявлення захворювань. Йдеться про закупівлю обладнання і роботу над тим, щоб медичні послуги стали доступними, повідомляє на фейсбук-сторінці Нацслужба здоров'я.

У громаді добре налагоджені маршрути пацієнтів щодо скринінгових обстеження між первинною та спеціалізованою ланкою.

«Дуже добре співпрацюємо із сімейною медициною, у нас напрацьована взаємодія для виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях. Завдяки місцевій програмі в останні роки закупили багато обладнання, спрямованого на профілактику онкології. Цього року також плануємо купити ендоскопічне, УЗД- та рентгенобладнання», – розповідає керівник лікарні святого Мартина у Мукачеві Євген Мешко.

Особливу увагу приділяють виявленню найпоширеніших видів онкології - раку простати, молочних залоз, шийки матки, прямої кишки. За цими напрямами ретельно пропрацьовані маршрути руху пацієнти та узгоджена взаємодія між лікарями.
«Зараз працюємо над тим, щоб розширити кількість скринінгів, поширити цю практику на інші онкологічні захворювання, аби охопити профілактикою ще більше населення. Тож зараз якраз визначаємо, які скринінгові програми будуть наступними», – додає Євген Мешко.

У сімейних лікарів, які працюють у громаді, визначені індикатори продуктивності. Один із них - виконання скринінгових програм серед населення. Тобто лікар має інформувати та спрямовувати на онкоскринінги пацієнтів, які уклали з ним декларацію. Від цих показників результативності залежить зарплата сімейних лікарів.

Підтримують у громаді і тих пацієнтів, які уже зіткнулися із онкодіагнозом. Так, на закупівлю препаратів для лікування онкології на 2023 рік заплановано 3 млн грн. У минулому році на купівлю хіміопрепаратів витратили 2,5 мільйона грн. Йдеться про таргетну терапію, яка не закуповується централізовано. А також препарати для онкопацієнтів, яких не вистачає, або ж є проблеми з постачанням чи розподілом.

Завдяки місцевій програмі вдається забезпечити медикаментами усіх, хто потребує лікування від онкології згідно із лікарським призначенням, – наголошує керівник лікарні святого Мартина.

У самому медзакладі розширили онкологічне відділення, почали лікувати пацієнтів з онкогематологією. За рік вдвічі збільшили кількість ліжок – усі вони заповнені. 

«Все ще не вистачає місць для усіх пацієнтів, які звертаються. Будемо і надалі розвиватися у цьому напрямку. Якраз визначаємо стратегію розвитку лікування онкології у медзакладі», – розповідає Євген Мешко.

Основний пріоритет для розвитку медицини у Мукачівській громаді - щоб мешканці мали доступну та якісну медицину. Під доступністю мають на увазі безоплатність та можливість отримати послугу без бар’єрів.

«У громаді діє програма додаткового соціального медичного захисту населення і ми бачимо, з чим люди звертаються для відшкодування грошей. Мешканці, наприклад, приносять чеки за лікування серцево-судинних захворювань, онкології, корекції сітківки, урологічні проблеми. Перелік чималий, йдеться про те, що люди не мають варіантів, де отримати ці послуги, окрім приватних медзакладів. Це дає нам інформацію, якої медичної допомоги бракує і що треба розвивати. Наприклад, у минулому році ми впровадили такий метод лікування як лазерну коагуляцію сітківки. Вона недоступна у жодному комунальному медзакладі області. У нас це безоплатно. Суть в тому, щоб дати пацієнту отримати безоплатну медичну послугу, а не думати, де йому взяти 10-15 тис грн на дроблення каменю», – пояснює керівник лікарні святого Мартина.

Завдяки співпраці із місцевою владою у минулому році у лікарні відкрили інтервенційний центр кардіології - почали лікувати інфаркти, інсульти, проводити тромбоекстракцію.

«Відкрили також відділення судинної хірургії, за послугами якого мешканці громади їздили в інші регіони і платили великі суми. У нас це безоплатно – і стентування, і протезування судин. На черзі відкриття педіатричного відділення та перинатального центру, де уже відкрили реанімацію новонароджених», – підсумовує Євген Мешко.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024