На Волині провели моніторингові візити з інфекційного контролю за туберкульозом

15 Листопада 2022, 10:13
На Волині провели моніторингові візити з інфекційного контролю за туберкульозом 1186
На Волині провели моніторингові візити з інфекційного контролю за туберкульозом

Туберкульоз – небезпечне захворювання, його симптоми можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються по допомогу на пізніх стадіях хвороби. 

Важливо виявити її саме на ранній стадії, адже тоді пацієнт може з перших днів розпочати лікування амбулаторно, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Моніторинг дотримання заходів з інфекційного контролю за туберкульозом (ТБ)  у закладах охорони здоров’я – один із напрямків роботи фахівців Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб та його структурних підрозділів. Це дозволяє запобігти випадкам виникнення недуги та знизити ймовірність передачі мікобактерій ТБ здоровим людям. З цією метою відбуваються планові моніторингові візити фахівців у заклади, що надають первинну, спеціалізовану і високоспеціалізовану медичну допомогу. Під час таких візитів, зокрема, здійснюється анкетування моніторингу впровадження заходів інфекційного контролю за ТБ.

Цими днями працівники Луцького районного відділу ВОЦКПХ побували  у Торчинській ЦРЛ, Старовижівського відділення – у місцевому ЦПМД,  Любешівського відділення – у тамтешній багатопрофільній лікарні. Фахівці Горохівського відділення відвідали Берестечківську міську лікарню і Горохівську багатопрофільну лікарню, а Любомльського відділення – Шацьку лікарню і ТМО Любомльської міської ради.

Важливо пам’ятати, що туберкульоз може ховатися під проявами різних захворювань, зараз його легко сплутати з COVID-19. Адже обидві недуги можуть супроводжуватися підвищеною температурою (від 37०С і вище), тривалим кашлем (більше 2-х тижнів), швидкою втомлюваністю, нічною пітливістю, болем у грудній клітці.

Щоб покращити темпи виявлення туберкульозу, і лікарям, і пацієнтам треба уважніше ставитися до таких симптомів, як підвищена температура тіла, кашель більше 2-х тижнів, втомлюваність, нічна пітливість Їх наявність є приводом провести обстеження не тільки на COVID-19, а й на наявність в організмі мікобактерій туберкульозу.

В Україні для всіх пацієнтів з підозрою на туберкульоз доступна безоплатна діагностика за допомогою сучасного тесту GeneXpert. Щоб пройти її, достатньо мати направлення сімейного лікаря, або ж відвідати фтизіатричний заклад за самозверненням.

Найчастіше вразливими перед туберкульозом є люди з хронічними або супутніми захворюваннями, що призводять до пригнічення імунітету, ті, хто має шкідливі звички або дефіцит повноцінного харчування.

Але навіть стрес може стати додатковим ризиком розвитку туберкульозу. Щоб допомогти собі ефективно — при наявності тривожних симптомів, — треба відмовитись від самолікування та звернутися до сімейного лікаря.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024