Понад 200 тисяч пацієнтів з діабетом отримують безоплатний інсулін

14 Листопада 2022, 15:31
Понад 200 тисяч пацієнтів з діабетом отримують безоплатний інсулін 894
Понад 200 тисяч пацієнтів з діабетом отримують безоплатний інсулін

За рік дії програми реімбурсації інсулінів під адміністрування Національної служби здоров’я усі українці з діабетом гарантовано отримали доступ до безоплатного інсуліну. 

Держава гарантує, що кожен виписаний рецепт на інсулін буде оплачений, а пацієнт може отримати свої ліки у будь-якому регіоні країни. Ситуації, коли інсулінів вистачало лише на перші дні місяця, а пацієнти місяцями не мали ліків, залишилися в минулому, повідомляють у пресслужбі МОЗ. 

До програми реімбурсації включено 45 торгових назв препаратів інсуліну. Ліки відпускають 10 887 аптек по всій країні. Це майже у 8 разів більше, ніж понад рік тому, коли відпуск інсулінів фінансувався через субвенцію.

За відпущені інсуліни з початку 2022 року НСЗУ відшкодувала аптекам  понад  1 мільярд 290 мільйонів грн. 

Регулярний прийом ліків – важлива складова терапії для пацієнтів з цукровим діабетом. 

Розрізняють цукровий діабет 1 типу, людям з яким потрібен інсулін і також цукровий діабет 2 типу - інсулінонезалежний.

Пацієнти з діабетом 2 типу також отримують Доступні ліки безоплатно або з незначною доплатою.

З початку цього року майже 438 тис. пацієнтів з діабетом 2 типу отримали необхідні їм Доступні ліки в аптеці. На сьогодні до програми включені 53 торгових назви лікарських засобів при діабеті 2 типу. З них 15 - безоплатні, решта - 38 з доплатою. 

Ліки від діабету 2 типу можна отримати в 12 541 аптеках. З початку року аптекам, які відпускають препарати за програмою Доступні ліки, НСЗУ виплатила майже 565 млн грн. 

Отримати препарати можна у будь-якій аптеці, незалежно від того, у якому медзакладі і в якому регіоні виписали рецепт.

Відпуск інсулінів та Доступних ліків максимально спрощений на час воєнного стану. Пацієнти із діабетом можуть отримати препарати як за електронним, так і за паперовим рецептом. У разі перебоїв з електроенергією чи інтернетом, лікар зможе виписати паперовий  рецепт, а аптека його погасити. Якщо пацієнту потрібно виписати рецепт за вже встановленим планом лікування, лікар може зробити це дистанційно.

Своєчасне виявлення та контроль за діабетом запобігає розвитку ускладнень та допомагає зберегти якість життя. Ціль Національної служби здоров’я України - універсальне охоплення медичними послугами для людей з діабетом. Тому Програма медичних гарантій покриває усі необхідні послуги для профілактики та лікування цього захворювання. Для пацієнта вони безоплатні. 

Найперший порадник у профілактиці діабету - сімейний лікар. У цього лікаря можна отримати послуги, спрямовані на профілактику, діагностику та лікування діабету. Зокрема, вимірювати рівень цукру в крові та отримувати рецепти на ліки. Зважаючи на стан здоров’я, генетичні чинники та спосіб життя, сімейний лікар направить свого пацієнта на спеціалізований рівень меддопомоги. 
На спеціалізованому рівні медичної допомоги пацієнт з направленням може отримати безоплатно консультації, зокрема ендокринолога, лабораторні та інструментальні дослідження, лікування супутніх захворювань. Якщо пацієнту потрібна госпіталізація чи хірургічна допомога, він так само отримає лікування безоплатно.

 

У 2023 році Національна служба здоров’я буде відшкодовувати пацієнтам вартість тест-смужок для вимірювання рівня цукру в крові. Таким чином медична допомога буде комплексною і пацієнт не платитиме за неї з власної кишені.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024