Жителям Рівненщини нагадали, як правильно вдягатися, щоб не змерзнути і не захворіти

13 Листопада 2022, 15:27
Жителям Рівнещини нагадали, як правильно вдягатися, щоб не змерзнути і не захворіти 897
Жителям Рівнещини нагадали, як правильно вдягатися, щоб не змерзнути і не захворіти

Після повномасштабного вторгнення росії нам доводиться часто ховатися в бомбосховищах, підвалах будинків, в яких холодно та сиро та й в у квартирах не варто чекати великої спеки.

З настанням  холодів  у Рівненському обласному центрі контрою та профілактики хвороб нагадують, як правильно одягатися, щоб не замерзнути та не захворіти, адже за тривалих низьких температур наше тіло втрачає тепло швидше, ніж виробляє, тому в холодну пору одягу та взуттю потрібно приділяти особливу увагу, щоб вберегтися від переохолодження. 

Отже, використовуйте одяг, який швидко та ефективно відводить вологу від тіла назовні, а також запобігає потраплянню вологи ззовні до середини, як тільки ваш одяг чи взуття стане вологим, вам одразу стане холодно. Правильно підібрані шари одягу допоможуть вам у цьому.  

Не забуваймо про тришарову концепцію одягу:           

  • нижній шар - спідня білизна, термобілизна, шкарпетки. Цей шар одягу має відводити вологу і тому стараймося використовувати вироби із натуральних тканин. Пам’ятаймо, що термобілизна як і шкарпетки тепліші будуть із натуральної шерсті; 
  • середній шар це  утеплювальний шар який тримає тепло — светри, кофти тощо. Тут можна використати вироби як із натуральних тканин, так і зі штучних тканин таких, як добре нам відомий фліс.  Вироби із флісу добре зберігають тепло і мають унікальні властивості терморегуляції, що забезпечує комфортну вентиляцію при перегріві та виведення на поверхню виробу конденсату; 
  • верхній шар захищає від зовнішніх чинників – дощу, вітру та снігу. Він має бути з щільної вітро- та водонепроникної  тканини. 

Що більше шарів одягу – то тепліше. Однак одяг не має бути занадто грубим і сковувати рухи, головне – багатошаровість та терморегуляція, між різними одежинами має бути повітряний прошарок. Утепліть спину. 

Не забувайте також про руки та голову - носіть рукавички, шарф і шапку. 

Тепер поговоримо про взуття. Воно має бути просторим, відповідного розміру і не стискати ногу, щоб підтримувати нормальний кровообіг, а також повинно забезпечувати достатню фіксацію. Матеріал верху повинен бути щільним і водонепроникним, щоб в сніжну погоду та  сльоту (сира погода з дощем або мокрим снігом, із багном на землі) забезпечити комфорт і сухість вашим ногам. Підошва має бути міцна і товста, але водночас бути гнучкою й мати рельєфні протектори. 

Ну й на останок, але не менш важливе, на що хочеться звернути вашу увагу -  це на безпеку в нічний та вечірній час. Наш одяг зазвичай має темний колір тому обов’язково прикрасьте свій та дитячий одяг світловідбивальними елементами (стрічками, смайликами тощо). 

Одягайтеся тепло, бережіть своє здоров’я та слідкуйте за новинами Центру

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024