Підготовка та проведення комп’ютерної томографії

05 Жовтня 2022, 15:31
Підготовка та проведення комп’ютерної томографії 1470
Підготовка та проведення комп’ютерної томографії

Один з найточніших методів діагностики – це комп’ютерна томографія. Він використовує промені рентгену для отримання чітких якісних пошарових знімків. Таким чином комп'ютерна томографія Київ дозволяє отримати тривимірну картинку, на якій добре видно всі органи та ділянку з наявністю патології можна детально розглянути з усіх сторін. Для ще більшої точності та при необхідності використовують також контрастну речовину на основі йоду, яку вводять в організм перед процедурою. З її допомогою патологічні зміни простежуються ще краще. Особливо ефективно застосовувати метод комп’ютерної томографії з контрастом при підозрі на новоутворення доброякісного чи злоякісного характеру.

Підготовчий етап перед проведенням процедури

Ця процедура не є болісною та при виконанні її один раз на пів року не несе шкоди організму. Від пацієнта не потребується ніякої особливої підготовки, скоріше рекомендації:

  • спочатку сходити на прийом до лікаря та отримати направлення на комп’ютерну томографію;
  • при наявності алергічних реакцій, клаустрофобії чи хронічних захворювань потрібно попередити про це лікаря заздалегідь;
  • при показаннях для проведення КТ з використанням контрастної речовини необхідно спочатку зробити аналіз крові не вміст креатиніну та на біохімію. Це дозволить виключити будь-які протипоказання до проведення процедури, пов’язані зі станом нирок.

Також можна зробити МРТ в Києві, що буде не менш безпечним та інформативним методом для виявлення різних патологій у людському організмі.

Проведення комп’ютерної томографії

Перед тим, як вести пацієнта в кабінет проведення процедури, йому проводять інструктаж. В нього включено інформацію про необхідність зняття прикрас з металу та інших металевих предметів на тілі та одязі. Також потрібно вимкнути свій смартфон. Після цього пацієнта заводять в кімнату проведення процедури, а лаборант знаходиться у сусідньому приміщенні та контролює процес за камерами та голосом.

Виділимо етапи процедури:

  1. В процедурній пацієнт повинен розміститись на висувній платформі апарату, яка після цього заїжджає в капсулу.
  2. Якщо КТ з використанням контрастної речовини, то її вводять в організм за допомогою інжектора – спеціально розробленого для цього приладу.
  3. Далі пацієнта розміщують в тій частині апарату, де буде проходити власне сканування. Як уже і казали, за процесом постійно стежать та дають рекомендації.
  4. В сусідньому приміщенні лаборант в усіх проєкціях робить знімки потрібного місця.

Проведення процедури не забере багато часу. Головне протягом цих п’яти-семи хвилин лежати нерухомо, щоб картинки не були змазаними та все було чітко видно.  Далі потрібно, щоб радіолог зробив оцінку знімків та поставив діагноз. У термінових випадках результат пацієнт отримує в той самий день, але частіше за все результати готові на наступний після прийому день. Метод комп’ютерної томографії дозволить виявити захворювання на ранніх стадіях та швидше вилікувати їх.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024