У психоневрологічних інтернатах Волині буде паліативний догляд

16 Вересня 2022, 12:54
У психоневрологічних інтернатах Волині буде паліативний догляд 799
У психоневрологічних інтернатах Волині буде паліативний догляд
Таке рішення за запитом департаменту соціальної політики Волинської ОВА ухвалила постійна комісія обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.
 
Поки що йдеться про відкриття відділення, яке надаватиме соціальну послугу паліативного догляду, лише у Горохівському психоневрологічному інтернаті. Обґрунтовуючи необхідність керівниця департаменту соціальної політики Оксана Гобод зазначила, що інтернатні установи області прийняли чимало евакуйованих із зони бойових дій та прифронтових територій, серед яких багато важко і невиліковно хворих, які потребують паліативної допомоги. Окрім того, за її словами, директору інтернату вдалося отримати грант у сумі 1,5 мільйона гривень для облаштування такого відділення. А вже на наступний рік планують підписати договір з НСЗУ на фінансування цієї послуги, повідомляють у Волинській обласній раді. 
 
Голова комісії Ірина Горавська висловила пропозицію, що паліативні відділення мають бути в усіх, де це можливо, психоневрологічних інтернатах області. 
 
«Ці установи мають ліцензії на медичну практику, лікарі пройдуть курс спеціальної підготовки. Потребуватимуться й інші організаційно-структурні зміни. Ми зобов’язуємося навчити керівників інтернатних установ як підготуватися до отримання пакета з паліативної допомоги від Національної служби здоров’я», – пообіцяла Ірина Горавська.
 
Під час обговорення питання депутатка Любов Серба підтримала ініціативу і зазначила, що питання дуже актуальне, оскільки в медзакладах немало пацієнтів, які потребують вже не лікування, але постійного догляду, тому наявність паліативних відділень не лише в інтернатних установах, але й в районних лікарнях – це вирішення проблеми. Вона також застерегла, що для отримання фінансування цієї послуги з НСЗУ знадобиться, окрім іншого, ще й спеціальне обладнання.
 
Очільниця комісії Ірина Горавська зауважила, що в медичних закладах області достатньо устаткування, яке замінили більш сучасним, тому його можна буде, як от, наприклад, апарати штучної вентиляції легень, передати в інтернатні установи.
Керівник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух також додав, що потребу в обладнанні та інших засобах для паліативних відділень можна буде вирішити й коштом гуманітарної допомоги.
 
Крім цього, члени комісії також погодили тарифи на платні послуги комунального підприємства «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни». Вони – для тих пацієнтів, які звертаються за меддопомогою без направлення сімейного лікаря, або послуга не оплачується Національною службою здоров’я.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024