Як відрізнити мавпячу віспу від інших інфекцій

02 Вересня 2022, 12:35
Як відрізнити мавпячу віспу від інших інфекцій 2082
Як відрізнити мавпячу віспу від інших інфекцій
У зв'язку із зареєстрованими випадками мавпячої віспи, що набирають поширення по всьому світу, постає ряд питань диференційної діагностики.
 
Одне з них: як відрізнити мавпячу віспу та інші інфекційні захворювання з висипаннями одне від одного? Оскільки висипка є досить яскравою (а в деяких випадках патогномонічною) ознакою багатьох інфекційних захворювань, то буде доцільно розглянути диференціацію через призму цього симптому, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
 
Висипка – це патологічні елементи на шкірі (екзантема) та слизових оболонках (енантема), що відрізняються від нормальної шкіри за текстурою та зовнішнім виглядом. Даний симптом характерний для таких захворювань як кір, краснуха, скарлатина, вітряна та мавпяча віспа, менінгококцемія, висипний тиф, герпес, псевдотуберкульоз та ін.
 
Для кору характерна плямисто-папульозна екзантема, що поступово з'являється по всьому тілу. Після зникнення екзантеми на шкірі залишаються осередки пігментації, що згодом нормалізуються. Також при захворюваннях на кір відмічають появу енантеми (так звані плями Філатова-Копліка).
 
Краснуха також характеризується поступовою появою висипань по всьому тілу але, на відміну від кору, висипання при краснусі схильні до злиття на розгинальних поверхнях колін та ліктів і після зникнення не лишає пігментації. При поєднанні такої висипки зі збільшеними нижньощелепними та потиличними лімфовузлами дають підставу запідозрити саме краснуху.
 
Висипка, що з'являється спочатку на щоках та у природних складках тіла, а потім розповсюджується на все обличчя, окрім носогубного трикутника та на бокові поверхні грудної клітки характерна для скарлатини. Носить дрібноплямистий характер на фоні гіперемованої шкіри.
 
Схожі висипання є характерними і для псевдотуберкульозу. Та в цьому випадку висип спочатку з'являється навколо суглобів, а потім поширюється на все тіло контрастуючи з гіперемованими та одутлими обличчям, кистями рук та стопами ніг.
 
А ось зіркоподібний геморагічний висип на нижніх кінцівках, пахвових западинах, сідницях та верхніх повіках є характерним для менінгококової інфекції, а саме для менінгококцемії.
 
Вітряна віспа характеризується несправжнім поліморфізмом висипань за рахунок довгого періоду їх появи, але первинним елементом є однокамерна везикула з серозним вмістом. Висип розповсюджується по всьому тілу, у т.ч. на волосисту частину голови, статеві органи, кон'юнктиву та слизові.
 
Якщо до такої висипки додається генералізований або регіонарний лімфаденіт, можна припустити вже мавпячу віспу. При даному захворюванні висип починається з появи везикул, заповнених серозним вмістом. Часто ці везикули перетворюються в пустули, що обумовлює тяжкий перебіг захворювання.
 
Ще одне захворювання з роду Orthopoxvirus – коров'яча віспа. Характерною для даного захворювання є поява на шкірі рук та долонях невеликої кількості везикул до 30 мм в діаметрі з пупкоподібним вдавленням в центрі.
 
Але потрібно пам'ятати, що діагностична цінність екзантем неоднакова для різних захворювань. Так при кору, віспі та скарлатині характерний висип з'являється завжди. При краснусі, тифі та ентеровірусних інфекціях висипку спостерігають в 50-70% випадків. А при інфекційному мононуклеозі та гепатиті B елементи висипу зустрічаються досить рідко. Тому при діагностиці інфекційних захворювань, що супроводжуються висипаннями (а особливо при діагностиці мавпячої віспи) необхідно спиратись не лише на висипку, а й обов’язково враховувати епіданамнез.
 
Таким чином, обґрунтування будь-якого клінічного інфекційного діагнозу необхідно проводити спираючись не лише на шкірні прояви, а й з урахуванням диференційної діагностики з іншими захворюваннями та проведенням лабораторних досліджень.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024