Як пацієнтам отримати замісну підтримувальну терапію безоплатно

25 Липня 2022, 10:36
Як пацієнтам отримати замісну підтримувальну терапію 720
Як пацієнтам отримати замісну підтримувальну терапію

Люди, що мають психічні розлади, повʼязані з вживанням опіоїдів, можуть розраховувати на сучасне і дієве лікування в Україні. А саме доступ до замісної підтримуючої терапії — ЗПТ. 

З 2020 року замісна терапія входить до переліку безоплатних послуг в Програмі медичних гарантій.

Замісна підтримуюча терапія запобігає виникненню психічних розладів у пацієнтів після припинення прийому наркотичних речовин. Після терапії у пацієнтів нормалізується робота головного мозку та покращується якість життя.
Пацієнти, що потребують замісної терапії, можуть отримати її в медичних закладах країни, що уклали договір з НСЗУ за напрямом «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії», повідомляє Нацслужба здоров'я. 
Щоб знайти медзаклад, що надає цю послугу, телефонуйте у контакт-центр НСЗУ 16-77.
Програма лікування, дозування та термін визначаються індивідуально лікарем і можуть тривати стільки, скільки це потрібно пацієнту. Допомога надається як амбулаторно, так і за місцем перебування пацієнта. Якщо пацієнт не може щоденно відвідувати лікаря, медзаклад має забезпечити доставку препаратів за місцем перебування пацієнта.
Щоб отримувати препарати ЗПТ, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря та встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів». Цей діагноз встановлює психіатр або нарколог.
Згідно з умовами договору з НСЗУ, лікар має визначити прихильність пацієнта до призначеного лікування. А під час лікування медпрацівники мають дотримуватися толерантного ставлення до пацієнтів, уникати їх дискримінації чи стигматизації, а також забезпечувати конфіденційність медичних даних.
До переліку безоплатних послуг входять:
  • складання плану спостереження та лікування, контроль за дотриманням плану, перегляд плану раз у квартал чи в залежності від потреб пацієнта;
  • щоденна видача препаратів, у тому числі у святкові та вихідні дні;
  • забезпечення безперервності лікування в разі госпіталізації пацієнта або затримання правоохоронними органами;
  • оцінка стану пацієнта, в тому числі виявлення ознак насильства;
  • проведення скринінгів на туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити, направлення на діагностику та лікування;
  • проведення скринінгів психічних розладів та направлення на діагностику;
  • направлення пацієнтів для отримання інших видів медичної допомоги;
  • інформування щодо можливості отримання соціально-психологічних послуг та скерування до місць їх надання за потреби.

Контрольований прийом ЗПТ блокує потяг до нелегальних опіоїдів. Також терапія дозволяє зменшити ризик інфікування такими інфекціями як ВІЛ та гепатит через ін’єкційне вживання наркотиків.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024