У центрі Луцька людей обстежуватимуть на туберкульоз

22 Березня 2021, 18:10
1185

У вівторок, 23 березня, на Театральному майдані Луцька з 11:00 до 14:00 працюватиме пересувний флюорограф Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру.  

Всі охочі можуть пройти обстеження на туберкульоз та отримати консультацію лікаря. Про це повідомляють на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров'я у фейсбуці.  

Акція громадського здоров'я присвячена Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, який припадає на 24 березня, оскільки увага до цього небезпечного захворювання знизилася на тлі пандемії COVID-19. 

На жаль, як для Волині, так і для України в цілому проблема захворюваності на туберкульоз залишається актуальною. 

За інформацією обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, у 2020 році на туберкульоз захворіли 390 волинян (37,91 на тисячу населення), серед них 204 – сільські жителі.

 Туберкульоз легень виявили у 327 пацієнтів, туберкульозний менінгіт (туберкульоз центральної нервової системи) – у трьох, захворювання плеври – у 32, туберкульоз кісток і суглобів – у 20, периферичних лімфовузлів – у двох, очей – у чотирьох, інших внутрішніх органів – у двох людей. 

Переважна більшість дорослих українців інфіковані туберкульозною паличкою, однак лише у 10% з них розвивається захворювання. Водночас один хворий на туберкульоз може заразити 10-15 осіб за рік. 

На туберкульоз можуть захворіти люди з ослабленою імунною системою внаслідок ВІЛ-інфекції, цукрового діабету, онкологічних, автоімунних  захворювань, а також при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном.

На туберкульоз можуть занедужати навіть особи з міцним імунітетом при масивному потраплянні збудника в організм (при близькому та довготривалому контакті з людиною, хворою на активний туберкульоз, або при масивному потраплянні в легені зараженого мікобактерією повітря). Таке зараження може відбутися в закритих, погано провітрюваних приміщеннях, де перебуває або перебувала хвора на туберкульоз людина, у громадському транспорті, кінотеатрі, закладах позбавлення волі та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей. 

Читайте також: Медзаклади, які надають допомогу пацієнтам з ВІЛ, отримали від НСЗУ понад 291 мільйон гривень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024