Медзаклади, які надають допомогу пацієнтам з ВІЛ, отримали від НСЗУ понад 291 мільйон гривень

22 Березня 2021, 15:48
739

На надання медичних послуг за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією» НСЗУ законтрактував 402 медичні заклади.

Попри відчутні успіхи нашої країни у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДУ. За оцінкою ВООЗ, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Центральної Європи та Східної Азії. За два перших місяців цього року в Україні офіційно зареєстровано 2 396 нових випадків зараження на ВІЛ-інфекцію та 702 випадки СНІДу, повідомляють у пресслужб НСЗУ. 

Національна служба здоров’я законтрактувала за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією» 402 медичні заклади. Один з них – приватний. Це – центри СНІДу, обласні та міські інфекційні лікарні, багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування, протитуберкульозні й наркологічні заклади, центральні районні лікарні, міські поліклініки.

Загалом, Національна служба здоров’я виплатила цим закладам понад 291 мільйон гривень.

До безоплатних медичних послуг, які медичні заклади мають надавати людям, які живуть із ВІЛ або мають підозру на ВІЛ, відповідно до їхніх медичних потреб, входять:

  • тестування на вірус імунодефіциту людини та консультаційний супровід пацієнта на всіх етапах тестування;
  • лабораторні дослідження;
  • повний медичний супровід ВІЛ-позитивних людей (консультування, обстеження, призначення антиретровірусної терапії, лікування опортуністичних захворювань та контроль перебігу ВІЛ-інфекції тощо);
  • проведення дослідження зразків крові дітей, які народилися від ВІЛ-позитивних матерів;
  • медичний нагляд дітей віком до 18 місяців, які народилися відВІЛ-позитивної матері і чий діагноз ще на стадії підтвердження;
  • направлення пацієнтів до вузькопрофільних медичних фахівців для отримання допомоги в поліклініці або для планової госпіталізації;
  • консультування членів родин і близьких людей, які живуть із ВІЛ,
  • організація та проведення медикаментозної доконтактної, постконтактної профілактики ВІЛ, зокрема, й під час виконання професійних обов'язків.

Антиретровірусні препарати в Україні є доступними для кожної людини з ВІЛ-інфекцією та надаються також безоплатно.

Та, попри те, що тестування та лікування є безоплатними, згідно з дослідженням «Індексу стигми людей з ВІЛ в Україні», 68% таких пацієнтів зволікають з початком лікуванням. Що третя людина з ВІЛ досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду. Відповідно, не отримує антиретровірусної терапії. Яка дозволяє людям з ВІЛ жити повноцінним життям.

У Програмі медичних гарантій на цей рік ми плануємо оптимізувати медичну допомогу за цим напрямом. Нашою метою є якнайширше охоплення діагностуванням, максимально доступне та ефективне лікування ВІЛ-інфікованих людей. Профілактика інфікування та поширення інфекції в країні. Галузевими стандартами чітко передбачено заходи щодо виявлення соціально небезпечних хвороб, і вони мають виконуватись.

Цього року надавати послугу та працювати, за пакетом медичних послуг «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ», зможуть також заклади первинної медичної допомоги. Відтепер такі пацієнти зможуть отримувати препарати антиретровірусної терапії у свого сімейного лікаря. І перебувати безпосередньо під його наглядом. Сімейні лікарі розширять коло фахівців, які можуть виконувати всі необхідні заходи, пов’язані з виявленням та супроводом осіб з ВІЛ. Якщо заклад первинки відповідатиме специфікаціям та умовам закупівлі за напрямом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ», він зможе укласти договір з Національною службою здоров’я на надання таких послуг.

Національна служба здоров’я радить таким закладам перед укладанням договору заручитися офіційним підтвердженням насамперед від регіонального департаменту охорони здоров’я, відповідно до якого, надавач медичних послуг має бути включений до тих закладів, що гарантовано отримають препарати антиретровірусної терапії, для повноцінного забезпечення медичної послуги пацієнтам з ВІЛ. Саме він має забезпечити заклад антиретровірусними препаратами, відповідно до розподілу. Нашою метою є доступне тестування на ВІЛ і якнайширше охоплення лікуванням людей, які живуть з ВІЛ. Щоб ця послуга була доступна в кожному закладі охорони здоров’я.

Читайте також: У Програмі медичних гарантій – зміни: з’явилися нові пакети надання послуг

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024