«Часто кісти зустрічаються в період статевого дозрівання дівчат», – лікар-мамолог

30 Серпня 2020, 16:16
1807

Серед жінок часто зустрічається така проблема, як кіста молочної залози. Якщо кіста маленька, вона не викликає ніякого дискомфорту для жінки. Коли кіста запалюється або збільшується, тоді починає боліти, йде почервоніння, починається нагноєння, тоді доводиться їх видаляти.

Про це розповів лікар-хірург, онколог вищої категорії мамологічного відділення Волинського обласного медичного центру онкології. Сергій Кучко у програмі «Район здорової людини» на радіо СІD fm.

Пан Сергій пояснює, що кісти виникають внаслідок кістозної дифузної мастопатії. Мастопатія дуже поширена, є у більшості жінок, особливо репродуктивного віку.

«Кісти з’являються через те, що перетискаються протоки гіперплазованою тканиною, випинаються молочні протоки. Якщо кісти роздреновуються у протокову систему, то з’являються виділення. Часто кісти зустрічаються в період статевого дозрівання дівчат, коли інтенсивно формується молочна залоза, як орган. Якщо кіста велика, то ми витягуємо її спеціальною аспіраційною голкою, робиться дослідження. Згодом призначається відповідне лікування», – розповідає спеціаліст.

Лікар наголошує, що цього не варто боятися, адже кісти, як правило, не перероджуються. Дуже рідко буває таке, що з кісти може утворитися злоякісна пухлина.

Читайте також: Щогодини від раку грудей помирає жінка. Правда і міфи про онкологію молочних залоз. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024