Які ліки повинні бути в домашній аптечці

14 Серпня 2020, 12:57
2571

Домашня аптечка розрахована на те, щоб допомогти справитися із найпоширенішими захворюваннями, які можуть виникнути в людей.

Про це в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить в ефірі радіо CiD fm розповіла сімейна лікарка, терапевтка Мар'яна Дмитрук. 

У першу чергу, в аптечку має входити засіб від підвищеної температури тіла і з препаратів, які рекомендують зараз, або «Парацетамол», або «Ібупрофен». Їх особливістю є те, що для дорослих дозу потрібно розраховувати згідно з віком, а для дітей – згідно з вагою. Якщо не врахувати вагу дитини, доза можу бути вибрана помилково й ефект може бути недостатнім для того, щоб знизити температуру.

«Аспірин» наразі не рекомендують, оскільки він може викликати важке ураження печінки – синдром Рея, він протипоказаний особливо дітям. «Но-шпу» у світі не використовують, і виявляється, у судинах навіть немає відповідних рецепторів, на які б міг впливати цей препарат. Тому цей засіб не рекомендують для зняття гарячки та температури. «Металоізол натрію» може викликати тяжкі алергічні реакції.

Наступна поширена причина – біль: у голі, вухах чи якийсь інший. «Нурофен», «Парацетамол» – найперші препарати, які дають жаро- та болезнижувальні ефекти. В такому випадку також слід звернути увагу на використання інших засобів. Оскільки для пацієнтів дорослого віку ще можна вибрати певні симптоматичні препарати від горла чи кашлю, а в дитячому слід зважати на те, що ми лікуємо дитину загалом, а не окремий симптом і багато препаратів можуть мати шкідливі побічні дії. Тож дитину краще записати до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Зазначу, що червоне горло лікувати не обов’язково, якщо немає додаткових симптомів (болючості, нальотів, підвищеної температури). Будь-які спреї для горла можуть викликати бронхоспазм чи ларингоспазм – тобто можуть бути шкідливими для дітей.

Також один із важливих засобів у аптечці є судиннозвувальні препарати. У дитячому віці такі медикаменти діють на організм загалом, і можуть негативно впливати на роботу серця. Подібні препарати не рекомендують до шести років, але лікування можна обговорювати з лікарем, щоб підібрати правильну концентрацію засобу і використання.

Читайте також: Жарознижувальні та знеболювальні: що повинне бути в кожній аптечці. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024