Пацієнти їдуть з усієї України: як в Ужгороді працює центр нейрохірургії та неврології

20 Вересня 2023, 17:00
Пацієнти їдуть з усієї України: як в Ужгороді працює відділ реабілітології 4183
Пацієнти їдуть з усієї України: як в Ужгороді працює відділ реабілітології

Нейрохірургія – надзвичайно важлива галузь медицини. Вона добре розвинена на Закарпатті, зокрема пацієнти гарно відгукуються про Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології. На лікування та реабілітацію туди їдуть пацієнти з усієї України. 

З керівниками та працівниками закладу поспілкувалася журналістка Район.Ужгород.

Історія медзакладу

У 2005 році Закарпатська обласна рада прийняла рішення про створення самостійного закладу охорони здоров’я – Обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології (ОКЦНН). Очолив клінічний центр один із провідних нейрохірургів України Володимир Смоланка.

Матеріально-технічна база центру суттєво розширилася. Тут встановили перший на Закарпатті магнітно-резонансний томограф та апарат для відеоелектроенцефалографії; обладнали першу в області палату нейрореанімації з цілодобовим лікарським наглядом; операційні зали поповнилися найсучаснішим високоточним обладнанням.

У 2014-2015 роках в Центрі відбулося оновлення високотехнологічного обладнання. Дооснащення операційних дало змогу лікарям-нейрохірургам безпечно видаляти пухлини функціонально важливих зон головного мозку, виконувати хірургічні втручання при ураженні глибинних структур мозку та основи черепа менш інвазивно, а також впровадити в практику ендоскопічні методики лікування гідроцефалії.

Із 2019 року Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології реорганізовували у комунальне некомерційне підприємство. Це дозволило використовувати отримані кошти для розвитку лікарні та формувати довгострокову стратегію розвитку закладу.

Із жовтня 2020 року директором КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології» працює Андрій Смоланка.

Станом на 2023 рік у Центрі функціонують:

  • діагностично-амбулаторне відділення;
  • відділення цереброваскулярної патології;
  • відділення нейротравми та спінальної хірургії;
  • відділення нейроонкології та функціональної нейрохірургії;
  • відділення анестезіології та інтенсивної терапії;
  • операційний блок;
  • інсультний блок;
  • обласний кабінет хвороби Паркінсона.

У закладі працює мультидисциплінарна команда фізичної реабілітаційної медицини, команда лікарів-отоларингологів, лікар-ортопед.

У 2023 році завершилося будівництво нового корпусу з трьома сучасними операційними та сучасним високоточним ангіографом. Це вивело надання медичної допомоги на новий рівень.

Сучасні реалії

Директор Андрій Смоланка розповідає, що на рік проводять близько 1300 операційних втручань щодо неврології, таким чином загалом за рік заклад має близько 4000 пролікованих випадків. У порівнянні з 2020 роком статистика подвоїлася.

«Такі результати зумовлені завдяки злагодженій роботі колективу, зменшили середнє перебування хворого у лікарні до п’яти днів, а раніше було 12», – ділиться лікар.

Каже, що медична реформа позитивно вплинула на фінансування та функціонування закладу. У 2019 році фінансування складало 1,6 мільйона гривень на місяць, а зараз – понад 8 мільйонів гривень від НСЗУ. Також вдалося розширити кількість послуг та спеціалістів.

У корпусі відремонтували операційні та придбали апарат для рентгенівської діагностики судин. Ангіограф — апарат, за допомогою якого проводять рентгенівську діагностику судин. Його придбали в Обласний центр нейрохірургії та неврології. Розмістили в кабінет інтервенційної радіології, де і проводять діагностику та операції.

«Ангіограф придбали за 49 мільйонів гривень, якщо я не помиляюся. Таких апаратів в Україні було встановлено тільки два, це в одному закладі – у Центрі серця в Києві. Ці прилади були встановлені на початку цього року, тобто це третій. Це були гроші з субвенції з державного бюджету», – розповів Андрій Смоланка.

Медик додає, що велику кількість пацієнтів мають з усієї України, тому що саме тут можуть проводити втручання найвищої складності. 50% пацієнтів з пухлинами головного мозку складають саме ті, хто звернувся з інших областей. 

Це зумовлено великим досвідом лікування у сфері нейрохірургії та неврології, втручання вдається виконувати з мінімальною кількістю ускладнень. Також велику роль грає сучасне обладнання, що відповідає усім європейським та світовим стандартам, також під час операцій високий відсоток збереження функції мови.

Кожна операційна обладнана нейрохірургічним мікроскопом, який Міністерство здоров'я України придбали в межах ініціативи United24.

Це – високотехнологічне обладнання, яке використовується для виконання найскладніших оперативних втручань. За його допомогою лікарі можуть робити операції на головному та спинному мозку. Мікроскоп дозволяє отримати якісне оптичне зображення з можливістю збільшення до 14 разів.

Під час операції зображення виводиться на окремий монітор. Таким чином лікарі можуть бачити хід втручання і швидко та чітко реагувати на будь-які ситуації.

Усі операції безоплатні, хоч в центрі є й перелік платних послуг. Заклад ввійшов у спроможну мережу, як надкластерний заклад медицини, де надають найбільш вузькоспеціалізовану допомогу.

Як працює відділення фізичної та реабілітаційної медицини

В закарпатському обласному центрі нейрохірургії та неврології проводять також реабілітацію військовим. Завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Катерина Зінов’єва розповіла: приймають пацієнтів з різними травмами.

«До 2014 року з військовими досвіду не мали, а з 2014 року почали з ними працювати. Якщо ми говоримо про захисників і захисниць, то в нас лікувалися з Харкова, Кривого Рогу, Полтави, Івано-Франківська, а також з Миколаївської області, з Одеської області. Є в нас і з Закарпатської області, але це здебільшого амбулаторне лікування. Також були з Києва і Київської області, Житомирської області, з Дніпропетровської області, тобто з усієї України», – розповіла Катерина.

З 2021 року у закладі працює мультидисциплінарна команда – це ерготерапевти, логопеди, лікарі, медсестри та соціальні працівники, що надають фізичну терапію, ерготерапію і реабілітаційні втручання у гострому періоді. 

Фізіотерапевти часто співпрацюють з іншими професіоналами, щоб допомогти вирішити низку проблем, які можуть спричинити інсульт. У Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології є гостра та після гостра реабілітація. Через обмеження в площі в закладі немає довготривалої реабілітації.

На ранніх стадіях фізіотерапія спрямована на запобігання ускладнень і сприяння одужанню. 

«Пізніше це може допомогти знайти способи робити важливі для вас речі, наприклад лягати та вставати з ліжка або займатися спортом. Ви можете використовувати обладнання або знайти різні моделі рухів, щоб виконати завдання. Фізіотерапевт також може допомогти вам адаптувати діяльність або завдання, щоб ви могли виконувати їх самостійно», – пояснюють у медзакладі.

Після широкомасштабного вторгнення у лікарні працюють із військовими, які уже побували у різних закладах, а на Закарпатті відновлюються.

Багато благодійних фондів допомогло закупити сучасне та дороговартісне обладнання, яким зараз активно користуються.

Пані Катерина наголошує, що фізіотерапія – це не масаж.

Вона додає, що під час фізіотерапії треба робити вправи для зміцнення слабких м'язів і підвищення витривалості. Вправи на розтяжку можуть зменшити скутість м’язів і суглобів. Також в основному лікування направлене на певні навички, які пацієнту потрібно вдосконалити.

«Наприклад, якщо вам важко тримати рівновагу, вас можуть попросити часто вставати. Якщо вам важко підняти руку, вам доведеться виконувати дії, які змушують вас піднімати та використовувати руку. Якщо вам важко ходити, вам потрібно ходити якомога більше», – каже лікарка.

Фізіотерапія допомагає відновити рух і функції, якщо хтось постраждав від травми, хвороби або інвалідності. В Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології активно розвивають цей напрямок.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024