Я – донорка: стереотипи про жінок у донорстві крові

08 Березня 2024, 15:48
Я – донорка: стереотипи про жінок у донорстві крові 1264
Я – донорка: стереотипи про жінок у донорстві крові

Бути доноркою — не обов'язок, а право і привілей. 

У Міжнародний день боротьби за права жінок у «ДонорUA» розповідають, чим жіноче донорство відрізняється від чоловічого та чим обумовлена ця різниця.

У 2021 році дослідницька агенція DigData провела опитування у спільноті ДонорUA, що на той момент налічувала майже 45 тисяч людей. Виявилося, що чоловіки частіше є активними донорами: серед них 52% здавали кров більше 10 разів, тоді як серед жінок — 22%. Більше чоловіків було й серед тих, хто здавали кров протягом останнього місяця на момент опитування, і в середньому донорський стаж у чоловіків на два роки довший.

Багатьох така статистика може здивувати, адже традиційно саме жінок виховують більш співчутливими та схильними допомагати іншим. Водночас для когось ці цифри підкріплять стереотип про жіночу «егоїстичність». Проте насправді такі показники пояснюються цілком практичними факторами — як дійсними протипоказаннями, так і банальним порушенням прав людини й гендерною нерівністю у суспільстві.

Менструація, анемія та донорство

Протипокази до донорства крові зафіксовані у Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів — документі, затвердженому МОЗ України. І менструації в цьому документі серед протипоказань немає, тобто законних підстав не допускати жінку під час місячних до донації крові немає. Проте більшість центрів крові не приймає донорок під час менструації та протягом 5-7 днів після її закінчення, а інколи і впродовж 5 днів до її початку.

Обмеження здаються логічними: організм жінки під час місячних втрачає певну кількість крові, і донація може стати додатковим стресом. Чимало жінок у цей період загалом мають погане самопочуття. Проте всі жінки різні й місячні також проходять у всіх по-різному. Якщо виділення не надто рясні, а ви почуваєтеся добре, донація може минути без жодних проблем. Ключовим фактором має бути стан конкретної донорки у конкретний день, а не менструація як така. На жаль, переконати в цьому працівників центру крові може бути непросто, але й піднімати цю тему варто.

Через рясні менструації багато жінок мають знижений рівень гемоглобіну, а інколи й анемію — це вже цілком реальні протипоказання до донорства крові. На жаль, у суспільстві досі поширена думка, що болісні місячні з сильною кровотечею — нормальна частина жіночого життя, яку слід прийняти і терпіти. Мало кому щастить потрапити до гінеколога, який допоможе виявити причини такого сильного нездужання й призначить відповідну терапію. Це вже розмова не стільки про донорство, скільки про ставлення до здоров’я жінки загалом: можливо, ваш організм здатен на більше, ніж ви уявляли, просто вас не навчили піклуватися про нього належним чином.

Вагітність, годування груддю та репродуктивна праця

На відміну від місячних, вагітність в офіційному переліку протипоказів справді є — кров не можна здавати під час неї та протягом 6 місяців після пологів чи переривання. Проте центри крові зазвичай не приймають донорок і під час лактації, хоча про неї в Порядку обстеження не йдеться. При цьому жінка може годувати груддю 2 роки, а то й довше, і при цьому чудово почуватися.

В деяких центрах крові до донації можуть не допустити жінок, які вживають оральні контрацептиви, хоча й цього пункту у переліку протипоказів немає. Якщо донорка приймає такі препарати з метою запобігання небажаній вагітності, а не з метою лікування тих чи інших розладів, це не має бути перешкодою для здачі крові.

Та є ще один фактор, через який жінки можуть «випасти» з донорства на довгі роки: репродуктивна праця. В Україні діють закони «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», проте догляд за дітьми й хатній побут досі лягають переважно на плечі жінок, більшість із яких, до того ж, працюють. Значна кількість жінок просто не можуть «дозволити» собі донорство, оскільки не мають на нього достатньо часу й сил.

Дієти та маса тіла

Аби здавати кров, людина має важити 50 кг або більше. Проте стандарти краси й досі нав’язують жінкам культ худого тіла — особливо це стосується молодих дівчат. Ця парадигма поступово змінюється, та чимало жінок досі дотримуються тези, що чим менше число на вагах, тим привабливіша зовнішність.

Через це велика кількість жінок обмежує себе у харчуванні. І навіть коли людина має достатню для донорства масу тіла, суворі дієти можуть призводити до зниження рівня гемоглобіну, проблем із серцево-судинною системою, гормональних порушень, безсоння, виснаження. А вже в такому стані ділитися кров’ю точно не вийде.

Є жінки, особливо дуже молоді, які від природи схильні бути худорлявими, і набрати навіть 50 кг їм складно, але це радше винятки.

Що можна змінити?

Не вірте, коли хтось говорить, що жінки в донорстві менш «ефективні» за чоловіків. Відмінності жінками або чоловіками всередині кожної групи можуть бути більшими, ніж між «середньою» жінкою й «середнім» чоловіком. Тому попри те, що жінки справді мають нижчий рівень гемоглобіну та більше протипоказів, зважати слід на стан здоров’я конкретної людини, а не її гендер.

Піклуйтеся про своє здоров’я та самопочуття. Якщо ви жінка, це не зобов’язує вас страждати просто тому що це «природно». Ми можемо покращувати своє життя найрізноманітнішими «неприродними» способами: носити контактні лінзи й ортопедичні устілки, користуватися презервативами та засобами менструальної гігієни, чистити зуби та мити голову. Тож і терпіти болісні місячні з сильними кровотечами немає сенсу, навіть якщо ви отримали їх у спадок від мами з бабусею.

Пам’ятайте про свої права. Ми самі обираємо, які традиції нести з собою в майбутнє, а від яких відмовлятися заради розвитку. Колись нормальним вважалося бити дітей та видавати жінок заміж без згоди. Та світ змінюється, ми змінюємося, і ви не мусите обслуговувати будь-кого лише через те, що ви жінка. Ми самі обираємо, що вважати красою і який мати вигляд — жодні стандарти не мають шкодити вашому здоров'ю.

Сьогодні ви можете отримувати освіту, працювати на улюбленій роботі, водити авто, мати власний бізнес і майно, брати участь у виборах і захищати країну. А ще — рятувати життя, здаючи кров. Реєструйтеся на ДонорUA та долучайтеся — ваша кров переможе! Незалежно від гендеру.

Читайте також: Донорство крові та його особливості для жінок і чоловіків

П'ять найпоширеніших фейкових протипоказань до донорства крові

Телеведуча Марічка Падалко закликала записатися на донорство крові. ВІДЕО

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024