Корвалол: ліки, які вбивають, та в чому криється його небезпека

12 Лютого 2024, 10:47
Корвалол 603
Корвалол

Бабусі і дідусі при проблемах з серцем відразу капають собі крапельки корвалолу. Але ці «ліки» не впливають на серце, не знижують тиск, а навпаки – є небезпечними для людини.

В чому саме полягає небезпека цих ліків для здоров'я людини – розповідає у фейсбук-спільноті «Доказові батьки» лікар Євген Скрипник. 

Як зазначає лікар, ці ліки справді заспокоюють, але яка ціна цього заспокоєння?

«Дійсно може бути інфаркт, стенокардія, тиск, і бабуся чи дідусь будуть подавати на ці псевдоліки надію і втрачають час і життя. Тобто, коли дійсно потрібна допомога, він «маскує» хворобу», – каже Євген Скрипник.

Він зауважує, що жодні світові протоколи з лікування захворювань серця не містять корвалол, адже у його склад входить фенобарбітал та олія м'яти. Олія м‘яти міститься для запаху, мовляв, «рослинний» препарат – тому «безпечний».

Окрім того, Корвалол заборонений в багатьох країнах світу, оскільки фенобарбітал – це протиепілептичний препарат, який використовується в деяких випадках при епілепсії і тільки за призначенням лікаря. 

Препарат токсично впливає на серце, може викликати залежність і знижує пам’ять, може провокувати депресію.

«Тож чи може бути безпечним таке заспокійливе? Зараз є сучасні заспокійливі препарати, однак корвалол продається тонами і на мільярди гривень, а люди не розуміють, що себе труять. І скільки б лікарі не говорили, що корвалол – це шкідливо і до серця немає відношення, але все одно продажі цього препарату йдуть на високих цифрах, оскільки він коштує дешево», – зауважує Євген Скрипник.

Лікар додає, що в аптеках можна зустріти цей препарат з додатковими різними модифікаціями в таблетках – «Корвалтаб» тощо.

«Тому викиньте в сміття ці «ліки», – радить лікар.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024