У Рожищенській лікарні з квітня не прийматимуть пологи: в чому причина

09 Лютого 2024, 15:43
У Рожищенській лікарні більше не прийматимуть пологи: в чому причина 2631
У Рожищенській лікарні більше не прийматимуть пологи: в чому причина

Днями в одній із рожищенських фейсбук-спільнот опублікували інформацію про те, що у Рожищенській лікарні планують закрити пологове відділення, а працівників уже попередили про звільнення. 

Про те, чому так сталося – журналістам Район.Медицина розповів генеральний директор Рожищенської багатопрофільної лікарні Віктор Редзій.

Як зазначив керівник лікарні, причиною того, що у Рожищенській лікарні більше не надаватимуть послуг жінкам, повязаних із пологами, є відмова Нацслужби здоровя укладати з лікарнею пакет послуг «Медична допомога при пологах».

«Однією з вимог НСЗУ при укладенні пакету послуг на пологи є певна мінімальна кількість пологів за певний період. Так, у НСЗУ зазначили, що в період з 1 квітня по 30 вересня минулого року у Рожищенській лікарні прийняли 70 пологів, а мінімальна кількість – 85. Відповідно, нам забракло 15 пологів, аби ми могли укласти даний пакет послуг на 2024 рік», – зазначив Віктор Редзій.

Він розповів, що свої пропозиції по даному пакету лікарня подала вчасно, але у НСЗУ його відхилили. Також керівництво лікарні направило лист до Рожищенської міської ради, аби там розглянули пропозиції дофінансування лікарні, аби в акушерсько-пологовому відділенні і надалі могли приймати пологи. 

Однак рішення залежатиме від керівництва громади, депутатів та стану наповненості бюджету. Наразі до безпосереднього надання пологів у лікарні залучено 10 працівників медперсоналу. Окрім того, для безоплатних пологів медичний заклад має закуповувати певні медикаменти, на що також потрібні будуть кошти.

Читайте такожПід загрозою закриття: Нацслужба здоров′я відмовилась фінансувати роботу пологового відділення у Зарічненській лікарні

«Хоча я не знаю таких випадків в Україні, коли б міська рада фінансувала б пологове відділення, бо це непростий механізм як із виплатами зарплат, так і з закупівлями медикаментів, на які проводимо тендери. Маємо навіть по області непоодинокі випадки, коли в громадах закривались пологові», – каже директор Рожищенської лікарні.

Стосовно попередження про вивільнення працівників, то Віктор Редзій зазначив, що так вимагає процедура реорганізації, яку проведуть в акушерсько-пологовому відділенні. Адже надалі в закладі таки планують залишити надання гінекологічної допомоги жінкам. Для цього мають і фахівців, і відповідне обладнання.

Стосовно пологів, то, як зазначив головний лікар, зменшення їхньої кількості пов'язано з тим, що жінки стали більше їздити народжувати в лікарні обласного центру. Окрім того, значне зменшення кількості пологів фіксують загалом по всій Україні.

Чи можна буде через певний період відновити пакет послуг «Медична допомога при пологах» – Віктор Редзій не береться сказати, адже все залежить від вимог та змін у Нацслужбі здоров'я.

Читайте також: У Рожищенській лікарні планують закрити два відділення

 

Коментарі
09 Лютого 2024, 15:53
Хто винуватий і що далі робити у даній ситуації ?
09 Лютого 2024, 15:57
Чому власник лікарні у особі мера Поліщука кинув лікарню на виживання і не допомагає нічим ,окрім гарних слів?
09 Лютого 2024, 20:16
а чому підарок-зубнік ковальчук-батьківщина тільки в плазу ходить дупку підкачати??, а не працює над залученням інвестицій у розвиток галузі?? до чого тут Поліщук - власник лікарні ))) ну ти, батьківщина і даьош!
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024