Українських медикинь примусово відправляють у штурмові групи: фейк російської пропаганди

29 Січня 2024, 12:08
Українських медикинь примусово відправляють у штурмові групи: фейк російської пропаганди 3456
Українських медикинь примусово відправляють у штурмові групи: фейк російської пропаганди

Російські ресурси поширюють інформацію, нібито законопроєкт про мобілізацію ще не ухвалили, а жінок, найчастіше п’ятдесятирічних, уже відправляють на фронт.

З черговим фейком російської пропаганди розбиралися фахівці проєкту «Вокс Україна».

Зокрема, як вказують автори допису, найчастіше мобілізують медикинь, які потім працюють у  прифронтових госпіталях, також іноді їх відправляють працювати штурмовиками. У повідомленні заявляють, що ситуація із забезпеченням мобілізованих жінок жахлива, тому у мережі проводять збори, щоб закрити їхні потреби. Автори додають скриншот збору, аби підтвердити ці тези.

Однак це неправда. На фото у дописі, який наводять як доказ примусової відправки медикинь у штурмові групи, насправді зображені волонтерки. Вони шиють спорядження для військових без прив`язки до статі. Законопроєкт №10378 не встановлює обов’язкову мобілізацію всіх жінок.  

У законопроєкті №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», який 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради, не йдеться про запровадження обов`язкової мобілізації для всіх жінок. Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко повідомив, Міноборони пропонувало закріпити обовʼязкову постановку на військовий облік для всіх жінок, однак більшість депутатів відкинули цю ідею. 

«90% нашого комітету також проти повернення до цього питання…Я думаю, що це питання зніметься під час напрацювання комплексного плану проведення мобілізації в Україні, і більше ми до нього повертатися не будемо», — сказав Костенко. 

Раніше подібну думку висловлював голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, стверджуючи, що мобілізувати жінок мають виключно за їхньою згодою. Ба більше, президент Володимир Зеленський заявив, що не підпише закон, який передбачатиме загальну мобілізацію жінок. 

11 січня Кабмін відкликав законопроект про мобілізацію з розгляду. Натомість, за словами заступниці міністра оборони України Наталії Калмикової, відредагований текст документа планують внести до Верховної Ради протягом кількох тижнів. 

Тож наразі жінки, які мають суміжні з військовими спеціальності, можуть встати на військовий облік за власним бажанням. Водночас жінки, які мають медичну та фармацевтичну освіту зобов`язані стати на військовий облік до кінця 2026 року. У теорії їх дійсно можуть призвати на військову службу чи залучити для виконання робіт із забезпечення оборони держави (наразі таких випадків не зафіксовано), проте інформація, що медикинь примусово долучають до штурмових груп, безпідставна. 

На скриншоті, який додали у дописі, видно ім`я авторки допису — Наталія Личман. Вона є керівницею волонтерського загону «Шалені голки», який займається виготовленням маскувальних сіток та костюмів, аптечок, подушок, балаклав для військових. Личман дійсно опублікувала ці пости 12 січня. На першому скриншоті, який поширили, волонтерка звітувала, що загін відправляє спорядження для 56 бригади, а в наступному вона просила пожертвувати кошти на закупівлю тканини. У цих або інших повідомленням зі сторінки Личман немає згадок про те, що спорядження виготовляють саме для жінок. 

13 січня на сторінці Личман опублікувала ролик, як військові (на відео видно тільки чоловіків) йдуть у пошитих загоном маскувальних костюмах. Також відео із подяками за надіслану допомогу записували військовослужбовці інших підрозділів, зазвичай звітували саме чоловіки. Водночас в Україні також є жінки-штурмовики, але всі вони є доброволицями

На другому скриншоті жінки стоять у маскувальних костюмах, однак це не військовослужбовиці, а волонтерки загону «Шалені голки». Членкинь «Шалених голок» можна впізнати за фото, які Личман розміщувала раніше. До того ж це фото використала представниця благодійного фонду «Піщанські люди» та написала, що це волонтерки загону «Шалені голки».

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024