Безоплатна психологічна та психіатрична допомога: як і де отримати

12 Січня 2024, 10:23
Безоплатна психологічна та психіатрична допомога: як і де отримати 4061
Безоплатна психологічна та психіатрична допомога: як і де отримати

Через повномасштабну війну кількість людей, які потребують психологічної підтримки, значно зросла і продовжує збільшуватися.

 А тому Міністерство охорони здоровʼя разом із партнерами докладає зусиль, щоб підтримати українців, допомогти зберегти їх ментальне здоровʼя, яке так само важливе, як і фізичне. 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя психологічні послуги стали значно доступнішими кожному із нас. Понад 70 тисяч медичних працівників, з них 16 тисяч — сімейні лікарі, пройшли онлайн-навчання за програмою mhGAP та отримали необхідні для надання первинної психологічної підтримки навички.

У МОЗ зазначають, що мета програми — покращити доступ пацієнтів до послуг з ментального здоров’я, залучивши неспеціалізовані кадри — медпрацівників первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медсестер, медбратів, фельдшерів. 

Інтеграція послуги з ментального здоровʼя на «первинку» — комплексне державне рішення, яке вперше реалізується в Україні і є стратегічною відповіддю держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки йому нині пацієнти на підконтрольній Україні території можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря.  

Зазначимо, що послуги з охорони ментального здоровʼя надаються зараз в Україні на всіх рівнях медичної допомоги: амбулаторно, стаціонарно, у межах екстреної й спеціалізованої меддопомоги та реабілітаційних послуг, а також мобільними мультидисциплінарними командами. 

ПЕРВИННА МЕДИЧНА ДОПОМОГА: СІМЕЙНИЙ ЛІКАР, ТЕРАПЕВТ АБО ПЕДІАТР

Завдяки впровадженому наприкінці 2022 р. пакету Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» психологічні послуги можна отримати на «первинці». Наразі понад 860 закладів первинної меддопомоги надають послуги за цим пакетом, а протягом минулого року близько 85,5 тисячі українців звернулися до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів по таку допомогу. 

У лікаря первинної меддопомоги (ПМД) можна пройти діагностику свого психічного стану, а також отримати поради щодо підтримки ментального здоровʼя чи направлення до іншого спеціаліста, наприклад, невролога, психолога чи психіатра, якщо виникне така потреба. 

АМБУЛАТОРНЕ ЛІКУВАННЯ

Пацієнт може самостійно звернутися до психолога або лікаря-психіатра (якщо  має симптоми психічного розладу) у медзакладі, що має договір з НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» і відповідного фахівця. Направлення в такому випадку не потрібне.

Водночас є сенс спочатку звернутися до свого сімейного лікаря. Він/вона здійснить базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до потрібного вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, з якими симптомами слід звертатися до психолога, а з якими — до психіатра. 

СТАЦІОНАРНЕ ЛІКУВАННЯ

Психіатричну допомогу в стаціонарі надають спеціалізовані заклади. Для звернення направлення також є необов’язковим. Детальніше про те, яку психіатричну допомогу і як можна отримати під час війни — за посиланням.

Знайти необхідного спеціаліста та найближчий до вас медичний заклад (первинної чи спеціалізованої меддопомоги), що має контракт із НСЗУ на надання відповідних послуг, можна на інтерактивній мапі. Тут міститься інформація про майже 12 000 лікарів та близько 4 400 місць надання меддопомоги. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ — для цього потрібно подзвонити за номером 16-77.

МОБІЛЬНІ МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНІ КОМАНДИ. 

Такі команди працюють при психіатричних стаціонарах та виїжджають до пацієнта за місцем його перебування. Для отримання такої допомоги потрібне направлення від сімейного лікаря або психіатра. Отримати контакти лікарень, де працюють мобільні психіатричні команди, можна в контакт-центрі НСЗУ (див. вище). 

Мобільні команди працюють лише з тими пацієнтами, у яких немає гострого перебігу хвороби. Якщо пацієнту потрібне лікування у стаціонарі, воно також є безоплатним і покривається ПМГ. Направлення лікаря для цього необовʼязкове. Підставою для безоплатної стаціонарної психіатричної допомоги є, зокрема, самозвернення, доставлення бригадою «швидкої» чи направлення від лікаря. 

ЦЕНТРИ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

У межах пріоритетного проєкту МОЗ «Охорона психічного здоровʼя у структурі медичної допомоги» розпочалася розбудова центрів психічного здоров’я у складі кластерних лікарень. Загалом планується, що в Україні діятимуть 157 таких центрів, а послуги в них фінансуватимуться в межах Програми медичних гарантій.

СЛУЖБИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Якщо не маєте можливості чи бажання звернутися до лікаря — зателефонуйте на лінію психологічної підтримки. Їх працівники мають спеціальну підготовку і зможуть вислухати, допомогти зібратися з думками і дати поради. Перелік телефонних номерів деяких із таких служб, що надають послуги безоплатно, є за посиланням.

ТЕХНІКИ САМОДОПОМОГИ ТА ДЖЕРЕЛА КОРИСНИХ ПОРАД

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської реалізується комунікаційна кампанія для українців щодо способів підтримки свого психічного здоровʼя. Це і публікації в ЗМІ, і соціальна реклама в медіа та на зовнішніх носіях, і подкасти, а також інтервʼю і багато інших матеріалів й інструментів із конкретними порадами і техніками. Один із них — Аптечка самодопомоги, що розміщена на сайті https://www.howareu.com.

Будьте уважні до свого ментального здоровʼя та звертайтесь по допомогу у разі потреби.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024