В Україні скоротили список хвороб, з якими чоловіки мали право на відстрочку від мобілізації

11 Січня 2024, 11:46
В Україні скоротили список хвороб, з якими чоловіків тепер не мобілізовуватимуть 6291
В Україні скоротили список хвороб, з якими чоловіків тепер не мобілізовуватимуть

Торік Міністерство оборони України скоротило перелік хвороб, які давали чоловікам відстрочку від мобілізації або й зовсім звільняли від військової служби.

Нині ж такі захворювання більше не будуть підставою для того, щоб військовозобов’язаного громадянина не мобілізували. «OBOZ.UA» зібрав детальний перелік хвороб, з якими все одно можуть призвати.

Нагадаємо, що згідно з наказом МОУ №490 від 18 серпня 2023 року «Про затвердження змін у Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України», із загального списку хвороб, з якими не беруть до війська, було виключено низку захворювань і розладів.

Після того деяким чоловікам призовного віку (18-60 років), які раніше вважалися непридатними до служби, почали видавати повістки для повторного проходження ВЛК та подальшої мобілізації.

Тепер не є підставою для відстрочки чи звільнення від призову такі медичні діагнози:

– вилікуваний туберкульоз;

– вірусні гепатити з незначними порушеннями функцій;

– безсимптомний ВІЛ;

– хвороби крові та кровотворних органів, що не прогресують або прогресують повільно, з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани (які супроводжуються підвищеною кровоточивістю), а також інші захворювання цієї природи, що включають порушення імунного механізму;

Читайте також: Як діє спрощена процедура оформлення інвалідності для військовослужбовців

Куди звертатись, якщо у вас вимагають гроші за проходження МСЕК

– хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

– короткочасні легкі прояви психічних розладів;

– невротичні розлади, пов’язані зі стресом, і соматоморфні розлади за помірно виражених, короткочасних проявів, що супроводжуються станом астенії (надмірна стомлюваність, слабкість, зміни настрою);

– хвороби центральної нервової системи, що повільно розвиваються з незначними порушеннями функцій;

– епізодичні та пароксизмальні розлади (проблеми з центральною нервовою системою, що супроводжуються короткочасною втратою свідомості), окрім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Як повідомляв OBOZ.UA, також у 2024 році деякі категорії військовозобов’язаних можуть втратити право на отримання броні від мобілізації. Це чекає насамперед чоловіків, які не працюють на підприємствах оборонно-промислового комплексу або об’єктах критичної інфраструктури.

Читайте такожЯкі захворювання дають право на отримання II групи інвалідності

І група інвалідності: перелік захворювань та як отримати

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024