Чи кожен сімейний лікар надає допомогу в сфері ментального здоров'я

24 Грудня 2023, 16:33
Чи кожен сімейний лікар надає допомогу в сфері ментального здоров'я 1568
Чи кожен сімейний лікар надає допомогу в сфері ментального здоров'я

Психічна допомога в час війни вкрай важлива, тому в Програму медичних гарантій було додано новий пакет, який передбачає можливість пацієнтом отримати  базову психічну допомогу в сімейного лікаря.

У межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» сімейний лікар, терапевт чи педіатр надає пацієнту базову психологічну допомогу та складає план ведення і лікування пацієнта в межах своєї компетенції, розповідають на сайті Нацслужби здоров'я. 

Для надання цієї допомоги сімейні лікарі, терапевти, педіатри та медсестри проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). Настанова mhGAP пропонує медичним працівникам протоколи діагностики та ведення поширених ментальних розладів, а також важливі інструменти для роботи.  

Тож лікарі первинки, які пройшли навчання програми та працюють у закладі, який має договір з НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», можуть розпізнавати та діагностувати у пацієнтів перші прояви ментальних проблем і надавати психічну допомогу.

Знайти заклад, де отримати психічну підтримку можна на онлайн-мапі НСЗУ за посиланням 

Як знайти заклад за допомогою онлайн-мапи, дивіться у відеороз’ясненні.

Детальніше про послуги з підтримки ментального здоров’я, які можна отримати у сімейного лікаря, читайте за посиланням.

Читайте такожЯк на Волині впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я: результати

Психологічна допомога для підлітків: куди можна звертатися

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024