У МОЗ запустили проєкт із відновлення слуху військовослужбовцям з акубаротравмами

22 Грудня 2023, 15:19
У МОЗ запустили проєкт із відновлення слуху військовослужбовцям з акубаротравмами 1396
У МОЗ запустили проєкт із відновлення слуху військовослужбовцям з акубаротравмами

Внаслідок повномасштабної війни Росії проти України кількість військовослужбовців з акубаротравмою росте чи не щодня.

Співпраця МОЗ та громадського обʼєднання «Відчуй» дає змогу допомогти як тим, хто на передовій, так і тим, хто вже повернувся з фронту. Задля цього ініціатива працює за двома напрямами: запобігання втраті слуху військовими та допомога тим, хто вже має травми й потребує слухопротезування, повідомляє МОЗ.

За рік роботи на фронт відправили 3,7 тисячі звукових фільтрів-беруш. Їх головне завдання — не пропускати шкідливі звуки. Індивідуальні тактичні звукові фільтри забезпечують захист від небезпечних піків шуму. При цьому залишають можливість чути оточення. Використання таких пристроїв максимально знижує ймовірність втрати слуху, зберігаючи можливість повноцінно комунікувати з побратимами. 

Водночас захисникам та захисницям з акубаротравмою проєкт гарантує безоплатне слухопротезування та реабілітацію. Наразі видано понад 75 слухових апаратів і проведено більше ніж 3,6 тисячі годин реабілітаційної та абілітаційної допомоги. Послуги надавались на базі консультативного центру «Відчуй» в індивідуальному форматі.

Тривалість процесу реабілітації — шість місяців. Під час нього фахівці постійно контролюють стан пацієнтів та, за потреби, вносять корективи. Перед тим, як отримати допомогу, для кожного військового проводиться оцінка реабілітаційного потенціалу та психологічного статусу. 

Співпраця МОЗ та спеціалістів ГО «Відчуй» почалась майже рік тому. 27 грудня 2022 року сторони підписали меморандум «Про взаєморозуміння та співпрацю». У межах партнерства був опрацьований алгоритм дій, за яким військові з травмами органів слуху проходитимуть реабілітацію та отримуватимуть індивідуальні тактичні звукові фільтри. 

Нещодавно ГО «Відчуй» підписало ще один меморандум — із реабілітаційним центром Superhumans. Відтепер усі пацієнти з акустичною травмою матимуть змогу отримати фахову профільну допомогу. Слухопротезованих військових консультуватимуть та навчатимуть сприймати звуки з першого дня надходження на реабілітацію. Адже час має неабияке значення. Чим раніше фахівці почнуть працювати з пацієнтом — тим ефективнішим буде процес відновлення слуху. 

Довідка: наразі Міністерство охорони здоров’я України працює над організацією процесу централізованої закупівлі слухових апаратів. На наступний рік під відповідні потреби передбачено фінансування в понад  32 мільйони гривень. 

 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024