У мережі шириться фейк про заклик родичів військових підписати дозвіл на трансплантацію органів після смерті бійця

17 Грудня 2023, 15:36
У мережі шириться фейк про те, що родичів військових закликають підписати дозвіл на трансплантацію органів після смерті бійця 1690
У мережі шириться фейк про те, що родичів військових закликають підписати дозвіл на трансплантацію органів після смерті бійця

У мережі поширюють інформацію, нібито родичів військових ЗСУ закликають підписати дозвіл на донорство, щоб у разі смерті бійця його органи пересадили іншій людині. Автори допису прикріплюють скриншоти історій з інстаграму, у них показані листи, які нібито надійшли дружині військового. 

У першому зверненні просять надати дозвіл на донорство, а в другому вказано, що військового евакуювали до реанімаційного відділення Київської міської клінічної лікарні №8. Обидва повідомлення надіслані із підписом та печаткою полковника Оболонського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Олексія Привалова. Утім, це фейк, пишуть фахівці проєкту «Вокс Україна»

Українське законодавство забороняє трансплантувати органи у військових, які загинули при виконанні бойового завдання. У листах, вказаних у дописі, є численні помилки, а печатку Оболонського ТЦК та СП могли скопіювати з оригінального документа, який є у вільному доступі в мережі. 

Військові, як і представники будь-якої іншої професії, можуть за життя підписати згоду або незгоду на донорство органів. Однак, за українським законодавством, вилучення органів для пересадки або виготовлення біоімплантатів у осіб, які загинули у бойових діях, заборонене. У листі вказано, що військовий потрапив до лікарні після евакуації з місця проведення бойового завдання, тобто через травми отримані внаслідок бою. Тому, зі згодою чи ні, вилучати органи у військовослужбовця не можуть. 

Водночас, якщо військовий загинув не через бойові дії та за життя не висловив згоди або незгоди на посмертне донорство, надати дозвіл на трансплантацію органів можуть лише найближчі родичі (чоловік/дружина, діти, батьки, сестри/брати) та особа, яка зобов`язалася поховати донора. 

Повідомлення навмисно опублікували в історіях в інстаграмі, тому що в цьому форматі запис зникає за 24 години, а нік сторінки, в якій опублікували фото, — замалювали. На фейковість інформації вказують помилки у документах. Зокрема у листі з проханням надати дозвіл на трансплантацію органів йдеться, що трансплантація відбудеться, якщо «він/вона помре унаслідок… відключення від апаратів життєдіяльності…». Однак цей пункт унеможливлює подальшу трансплантацію органів. 

Як вказувала трансплант-координаторка 1-ої Полтавської міської клінічної лікарні Галія Мустафіна, операцію з трансплантації проводять після констатації смерті мозку, при цьому функціонування організму (дихання, кровообіг) штучно підтримується за допомогою обладнання та препаратів. «Іншими словами, трансплантологія можлива, лише поки підтримується серцебиття. Якщо людина померла, і у неї припинилось серцебиття — її органи не можуть бути вилучені і трансплантовані, вони все одно вже не запрацюють в тілі реципієнта», — пояснювала лікарка.

Також печатку та підпис полковника Олексія Привала могли скопіювати з наказу про проведення мобілізації, який Оболонський ТЦК та СП опублікував 19 червня 2023 року. 

Своєю чергою, для шаблону листа із вказаною адресою медзакладу, де нібито перебуває військовий, обрали корінець сповіщення сім`ї загиблого/померлого військового ЗСУ. У цьому ж документі звертання «Ваш» написали з малої літери, хоча зазвичай у документах звертання пишеться з великої, а слово «відділення» вжили без подвоєння «н».

У листі з проханням про дозвіл на посмертне донорство припустились аналогічної помилки та написали звертання «Вас» та «Вашого» з малої літери. Також слово «на жаль» написане разом. У «документі» за більш детальною інформацією щодо надання дозволу на трансплантацію радять звернутись до медзакладу, де перебуває військовий, ТЦК або військкомату. Однак останню структуру замінили на територіальні центри комплектування ще у 2020 році, а засвідчити згоду на пересадку органів померлого родича можна лише у медзакладах. Для цього людина має передати відповідну заяву трансплант-координатору. Інформація про згоду або незгоду є закритою і стане доступною лише у випадку діагностування смерті мозку.

Попри війну, система трансплантацій успішно розвивається та продовжує рятувати життя. За останньою інформацією Міністерства охорони здоров’я України, цьогоріч провели 507 трансплантацій, що на 32% більше за торішні показники.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024