Паразити всередині тіла людини: як запобігти зараженню лямбліями

15 Грудня 2023, 11:25
Як запобігти зараженню лямбліями 308
Як запобігти зараженню лямбліями

У травній системі людини може паразитувати понад 15 видів найпростіших, із них тільки декілька видів викликають захворювання у людини. 

Одним із найбільш  поширених протозоозів на території як України, так і Рівненської області є лямбліоз – паразитарне захворювання, збудником якого є лямблія (Giardia Lamblia), життєвий цикл котрої існує у вигляді  вегетативної форми (трофозоїт) і цисти – повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб у телеграмі. 

Людина заражається шляхом проковтування цист лямблій, які безперешкодно проходять шлунок, адже цисти кислотостійкі і лише у верхньому відділі тонкого кишківника,  під впливом дуоденального соку, звільняються рухливі форми трофозоїтів. 

Лямблії розмножуються у кишківнику дуже швидко шляхом парного поділу. Кількість їх може досягати понад 1 мільйона особин на 1 см кв.  поверхні слизової оболонки кишки. У період паразитування вони багаторазово прикріплюються та відкріплюються від поверхні основи ворсинок слизової оболонки, що викликає як механічне подразнення стінки кишки, так і призводить до порушення всмоктування продуктів травлення, таких як жирів, вітамінів, вуглеводів, білків. 

В результаті подразнення рецепторів тонкого кишківника не лише посилюється моторика, а й виникає рефлекторна дискінезія (порушення тонусу) жовчовивідних шляхів і як наслідок - порушення відтоку жовчі, яка має згубний вплив на паразита. Потрапляючи в нижні відділи товстого кишківника, вегетативні форми лямблій перетворюються на цисти, які з випорожненнями виходять назовні.  

Цисти стійкі до зовнішнього впливу і згідно з науковими даними можуть зберігатися в навколишньому середовищі до трьох місяців. У разі потрапляння цисти в сприятливі умови - організм людини - відбувається їх ексцистування і повернення до активного життя. 

Отже, як вберегтися від зараження лямбліями: 

  • насамперед, дієта, яка спрямована на покращення функціонування гепатобіліарної системи та направлена на створення умов, які погіршують розмноження лямблій (каші, печені яблука, журавлина, сухофрукти, овочі, рослинна олія), обмеження вживання вуглеводів; 
  • підсилення всіх ланок імунітету: раціональне харчування, фізична активність, сон, достатній відпочинок, уникнення стресових ситуацій; 
  • дотримання правил особистої гігієни; 
  • уникання вживання сирої води невідомої якості; 
  • миття проточною водою овочів та фруктів; 
  • захист харчових продуктів від забруднення, мух і тарганів, які можуть бути переносниками інфекції.  

Паразитологічною лабораторією Центру за 11 місяців 2023 року проведено 1910 діагностичних досліджень на найпростіші, з них у 709 (37,1%) виявлені цисти лямблій. 

Обстежитися на виявлення збудників паразитарних захворювань, а також провести дослідження з об’єктів довкілля можна в паразитологічній лабораторії ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Рівне, вул. Котляревського, буд, 3, контактний телефон +38 (067) 548-15-06

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024