Пропагандистські ЗМІ поширюють фейк про те, що у 14-й ОМБР застрелили молоду психологиню, яка змушувала військових йти в атаку

05 Грудня 2023, 17:34
Фейк: У 14-й ОМБР застрелили молоду психологиню, яка змушувала солдатів ЗСУ йти в атаку 1454
Фейк: У 14-й ОМБР застрелили молоду психологиню, яка змушувала солдатів ЗСУ йти в атаку

Пропагандистські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію про те, що комбат 14-ї окремої механізованої бригади (14 ОМБр) нібито застрелив «молоду психологиню Наталію Личман», яка змушувала солдатів штурмувати російські війська, щоб повернути втрачені позиції.

Насправді Наталія Личман загинула ще у 2022 році – вона служила у 128-й гірсько-штурмовій бригаді, воювала з 2014 року, відзначилася в обороні Бахмута, зазначили журналісти «StopFake».

«Психологиня» на емоціях намагалася переконати «захисників» відбити втрачені позиції, і «наїхала» на комбата Хом’яка, назвавши його боягузом і відмовником. Внаслідок перепалки майор Хом’як вистрелив у лейтенанта Личман, потім її смерть списали на артилерійський обстріл з боку ЗС РФ касетними боєприпасами», – написав сайт «Мрия».

Цей фейк співзвучний пропагандистському наративу про те, що українці не хочуть воювати, і їх потрібно змушувати силою боротися з росіянами.

Журналісти  StopFake пошукали в Інтернеті інформацію про Наталію Личман і з’ясували, що справді була військовослужбовиця з таким ім’ям, але вона загинула ще минулого року – про її смерть стало відомо 19 грудня 2022 року. Тоді багато українських ЗМІ розповіли про загиблу військовослужбовицю із Закарпаття, використовуючи у матеріалах фотографію, яку пропагандисти й взяли для свого фейка.

В інтернеті мало інформації про загиблу військовослужбовицю, але факти повністю викривають цинічну брехню агітпропу – Наталії Личман було 38 років, вона служила у 128-й гірсько-штурмовій бригаді, воювала з 2014 року, відзначилася під час російсько-української війни в обороні Бахмута.

22 листопада цього року фото Наталії Личман з’являється у групі «Привітання від щирого серця» із написом «Вічна пам’ять тобі, дівчино».

Допис отримав понад 6700 реакцій, понад 1100 коментарів і ним поділилися більш ніж 1600 разів. Ймовірно, саме там фотографію Личман помітили пропагандисти і відразу ж створили фейк про «молоду психологиню», буцімто застрелену комбатом.

Щодо 14-ї ОМБр «Князь Роман Великий», то вона воює на Куп’янському напрямку. Нещодавно командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський похвалив бійців бригади за ефективне знищення окупантів.

«14-та Княжа бригада продовжує знищувати ворогів на Куп’янському напрямку. росіяни дуже активні, але вони гарно палають. Слава нашим воїнам», – написав Сирський у своєму телеграм-каналі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024