Малюка, якому вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки, виписали з лікарні

27 Листопада 2023, 14:48
Малюка, якому вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки, виписали з лікарні 255
Малюка, якому вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки, виписали з лікарні

Півторарічного Луку з Житомирщини, якому вперше в Україні виконали спліт-трансплантацію печінки від посмертного донора, виписали з лікарні. Медики кажуть – дитина здорова.

Унікальну операцію із розділення донорського органу для двох пацієнтів провели спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантації імені Шалімова у співпраці із лікарями Першого медоб’єднання Львова.

Луці з Житомирщини лише півтора рочки. Малюк уже народився зі смертельною хворобою — біліарною атрезією. Ця недуга знищує печінку — орган, без якого організм людини не може працювати — аж поки та не відмовить. І дітки з цією вродженою вадою гинуть маленькими. «Такі пацієнти, якщо вже в такому віці не проводиться трансплантація, це є лічені місяці-роки життя. І, на жаль, перспективи немає. Єдиним виходом є трансплантація печінки», — розповідає про недугу заступник медичного директора з хірургічної роботи Дитячої Лікарні Святого Миколая Андрій Дворакевич.

У Луки лік уже йшов на місяці. Ліки більше не допомагали, дитина згасала на очах батьків. Шанс на порятунок з'явився завдяки родині 15-річного хлопчика, життя якого раптово обірвалося через ушкодження головного мозку. Попри біль втрати, батьки великодушно погодилися на донорство. Їхнє рішення дозволило врятувати життя Луки, ще двох дітей та двох дорослих.

Усі рятівні втручання виконали у Першому медоб’єднанні Львова. Вперше в Україні — спліт-трансплантацію. 

«Спліт – це означає, що від одного донора. Печінка розділена і виконана трансплантація двом реципієнтам: маленькій дитині і дорослому реципієнту. Раніше таке в Україні не виконувалось», — розповідає про унікальність операції завідувач відділення трансплантації Національний Науковий Центр хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова Олександр Гриненко.

Луку — найменшого реципієнта мультиорганної трансплантації — виписали останнім. Після пильного догляду дитячих спеціалістів відділення інтенсивної терапії та анестезіології і команди хірургів, малюк повернувся додому. Колір його шкіри змінюється — хвороблива жовтизна зникає. Час від часу хлопчик проходитиме регулярні планові обстеження в своїх лікарів та мусить регулярно приймати ліки.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024