Як іти у декретну відпустку за новими правилами: маршрут вагітної

21 Листопада 2023, 09:49
Як іти у декретну відпустку за новими правилами 1998
Як іти у декретну відпустку за новими правилами

З 10 листопада вагітні жінки мають можливість самі обирати, коли йти у декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше.

Важливо зазначити, що тривалість відпустки при цьому залишається незмінною.  Стандартна її тривалість становить 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Що потрібно зробити вагітній жінці для оформлення декретної відпустки:

  1. Вагітна самостійно вирішує, коли вона хоче йти у відпустку: або з настанням 30-го тижня вагітності, або пізніше.

  2. Про своє рішення вона має повідомити лікаря, який веде її вагітність. Якщо жінка хоче початок відпустки відтермінувати, вона пише заяву, в якій зазначає бажану дату початку своєї відпустки.

  3. Якщо ж вагітна хоче почати відпустку з 30 тижня, жодних додаткових дій їй робити не потрібно – лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії «Вагітність та пологи» під час огляду.

  4. У разі написання заяви лікар сформує МВТН в день, що зазначений в заяві жінки, без її фізичної присутності. 

  5. Якщо пологи відбулися раніше дати, зазначеної в заяві про перенесення початку відпустки, лікар, який приймав пологи, формує МВТН в категорії «Вагітність та пологи» від дати пологів. 

  6. В будь-якому випадку після формування МВТН вагітна отримає смс-повідомлення від ЕСОЗ.

  7. Після формування та підписання лікарем медичний висновок автоматично потрапляє в електронний реєстр листків непрацездатності, де на підставі даних з реєстру застрахованих осіб буде сформовано електронний лікарняний. 

  8. У разі реєстрації в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного фонду України, жінка отримає смс-повідомлення ще й від Пенсійного фонду України з номером електронного лікарняного. 

  9. Інформація про електронний лікарняний відразу стає доступною в кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

  10.  Перенесення початку декретної відпустки ніяким чином не впливає на розмір допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як отримати лікарняний вагітним за кордоном.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024