Рівненські фахівці виміряли дозу радіації у рентгенкабінетах та будматеріалах: чи виявили перевищення

09 Листопада 2023, 13:06
Вимірювання радіації 724
Вимірювання радіації

За дев'ять місяців цього року фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб обстежили 26 рентгенівських кабінетів у медичних закладах, де провели понад 340 замірів іонізуючого випромінювання на робочих місцях лікарів та рентгенлаборантів.

За даними Рівненського обласного центру КПХ, доза опромінення персоналу не перевищувала допустиму (20 мЗв/рік) згідно НРБУ-97. Розрахункова річна доза становила максимально при розрахунковому референтному часі (1500 год/рік) менше 1 мЗв/рік.

Також провели 530 випробувань на вміст природних та штучних радіонуклідів в будівельних матеріалах та будівельної сировини. Будівельна продукція відповідала вимогам НРБУ-97 по першому класу.

Радіаційних викидів та інцидентів на території області зареєстровано не було, зазначають  у Центрі контролю та профілактики хвороб.

Також фахівці зазначають, о радіацію не можна відчути, побачити, скуштувати на смак або почути запах, але вона завжди була присутня на Землі та в космосі. Радіоактивне випромінювання (чи іонізуюче) – це енергія, яка вивільняється атомами у формі часток або хвиль електромагнітної природи.

Людський організм регулярно піддається дії радіоактивного випромінювання. Приблизно 80% щорічно отримуваної кількості доводиться на космічні промені. В повітрі, воді та ґрунту містяться 60 радіоактивних елементів, що є джерелами природної радіації. Радіонукліди також проникають в організм людини з їжею. Частина іонізуючого опромінення, якому піддаються люди, виходить від антропогенних джерел, починаючи від атомних генераторів електрики і ядерних реакторів до використовуваної для лікування і діагностики радіації.

На сьогодні поширеними штучними джерелами випромінювання є:

  • медичне устаткування;
  • радіохімічна промисловість;
  • радіонукліди, що застосовуються в сільському господарстві, легкій промисловості;
  • аварії на радіохімічних підприємствах, ядерні вибухи, радіаційні викиди;
  • будівельні матеріали.

Корисні властивості випромінювання дозволили успішно використовувати його в медицині, промисловості, сільському господарстві та інших сферах людської діяльності. Проте, з поширенням цього явища виникла загроза здоров’ю людей.

У чому небезпека радіоактивного випромінювання для здоров’я людини?

Радіація може впливати на організм людини на клітинному рівні. Так, вона може призводити як до загибелі, так і до модифікації клітин, у тому числі пошкодження ДНК. Ураження великої кількості клітин може призвести до дисфункції пошкодженого органу або навіть смерті.

Ранніми медичними наслідками є опіки шкіри, облисіння, або порушення репродуктивної функції. Клітинні мутації, у підсумку можуть спричинити онкологічні захворювання. Якщо змінам піддаються клітини, що несуть спадкову інформацію, це може спричинити генетичні порушення в майбутніх поколінь.

Читайте також: Як подбати про здоров'я школяра: поради батькам

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024