Послуги з психологічної допомоги хочуть зробити доступними людям в кожній громаді

01 Жовтня 2023, 12:49
Послуги з психологічної допомоги хочуть зробити доступними людям в кожній громаді 1819
Послуги з психологічної допомоги хочуть зробити доступними людям в кожній громаді

Відбулось сьоме засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок війни з росією.

Участь у координаційній раді взяли представники обласних військових державних адміністрацій, повідомляє МОЗ України.

«Ментальне здоров’я є одним із п'яти найбільших глобальних викликів для людей у всьому світі. Ця тенденція потенційно збережеться і на наступні 20 років.  Для українців, які щодня відчувають на собі жахіття війни, це питання набуває ще більшої актуальності. Вирішення має бути комплексним. Йдеться про створення екосистеми, яка б відповідала на запит суспільства. Для цього обʼєднали свої зусилля центральні органи виконавчої влади, представники місцевої влади та громадський сектор. Ментальний добробут – це те, що напряму впливає на фізичне здоровʼя людей та, відповідно, процвітання країни», – підкреслив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

У березні 2023 року за ініціативи першої леді України Олени Зеленської стартувала Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Її мета – сприяти формуванню у суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я.  

Під час засідання члени Міжвідомчої координаційної ради обговорили модель міжвідомчої координації, яка була напрацьована урядовою командою, а також цільову модель надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, що протягом тижня буде направлена в кожне міністерство для фіналізації.

Наразі в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я міністерства працюють над 11 пріоритетними проєктами. Адже дуже важливо створити мережу сервісів та послуг в сфері підтримки ментального здоровʼя, тим самим забезпечивши їх повсюдність.

У пріоритетному проєкті МОЗ «Охорона психічного здоровʼя у структурі медичної допомоги» йдеться про доступність послуг психологічної допомоги по всій країні. Сімейні лікарі є найбільш розгалуженою мережею, саме тому Міністерство разом із партнерами – ВООЗ та Національною службою здоров’я України – розпочали масштабування навчання за програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Programme). 

Наразі навчання успішно пройшли 16,5 тисяч сімейних лікарів та 20 тисяч інших фахівців. Як результат, вже понад 670 медзакладів первинної меддопомоги по всій Україні безоплатно для пацієнтів надають базові психологічні послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», що був запроваджений НСЗУ наприкінці минулого року.  

Нині за підтримки Координаційного центру психічного здоровʼя при Кабінеті Міністрів України проводиться робота із картування місць надання послуг з психологічної допомоги та психосоціальної підтримки по всій Україні. 

Міністр наголосив, що кожна обласна військова адміністрація разом з обласним департаментом охорони здоровʼя має активізувати роботу з центрами надання первинної медичної допомоги, адже послуги з психологічної допомоги мають бути доступними людям в кожній громаді. Після завершення процесу картування буде наочно зрозуміло, де є прогалини та яка цільова група не охоплена у тому чи іншому куточку України. Відповідно, будуть вжиті заходи, аби оперативно виправити ситуацію. 

Нагадаємо, психологічну та психіатричну допомогу можна отримати безоплатно у майже 1500 медзакладах України.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024