На Рівненщині діагностують та лікують туберкульоз та ВІЛ-інфекці сучасними методами

29 Вересня 2023, 16:08
На Рівненщині діагностують та лікують туберкульоз та ВІЛ-інфекці сучасними методами 898
На Рівненщині діагностують та лікують туберкульоз та ВІЛ-інфекці сучасними методами

У Рівному відбулося чергове засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Відбулася колегія під головуванням першого заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергія Подоліна, повідомляє Рівненський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

«Координаційна рада в Рівненській області дійсно працює, вона не формальна і я дякую вам за це, - зазначив у своєму виступі перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

Питання подолання туберкульозу, ВІЛ та гепатиту на сьогодні є питанням національної безпеки країни. Подолати ці захворювання можна, але ми повільно рухаємося в цьому напрямку.

«Завдання фахівців – спрямувати свої зусилля на джерело інфекції, виявити і вилікувати хвору людину. Наразі для діагностики туберкульозу на Рівненщині застосовуються сучасні швидкі методи діагностики. Щодо лікування, то воно має бути пацієнторієнтованим, максимально наближеним до хворого. Людина має лікуватися там, де вона живе», – зазначив Сергій Полодін.

Тому на засіданні координаційної ради обговорили такі питання:

  • виявлення туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб;
  • про епідемічну ситуацію із захворюваності на вірусні гепатити в Рівненській області;
  • про результати співпраці РОБФ «Наше Майбутнє» з первинною ланкою охорони здоров’я;
  • про стан впровадження замісної терапії в Рівненській області.

Завдання децентралізувати послуги з надання АРТ, ЗПТ та лікування гепатитів дав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, зазначили фахівці Центру Громадського здоров’я МОЗ.

Заступниця директора Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА Олена Гандзюк наголосила, що вони працюють над покращенням надання меддопомоги населенню. Одним з компонентів є наближення послуги. Тобто якщо пацієнт не вимагає складної спеціалізованої допомоги, госпіталізації, то новими протоколами затверджено схеми, що дозволяють лікувати в амбулаторних умовах. 

Згідно з сучасними протоколами діагноз ВІЛ інфекції та гепатитів встановлюється на первинному рівні, пацієнт дообстежується при потребі та отримує лікування в у відповідного фахівця( в даному випадку інфекціоніста або нарколога).

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024