Чим небезпечні знеболювальні та як правильно їх приймати

11 Вересня 2023, 13:11
Знеболювальні препарати 545
Знеболювальні препарати

Болезаспокійливі таблетки здаються справжнім порятунком. Не дивно, адже всього за кілька хвилин вони здатні принести таке бажане та необхідне полегшення при головному чи зубному болю, а також у разі травм. 

Однак багато людей приймають їх неправильно, що загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям – повідомляє Медичний портал ITMED.

Як працюють знеболювальні?

Якщо людина йде в аптеку за такими пігулками, то йдеться про НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати). Принцип їхньої роботи простий. На рівень чутливості до болю впливають простагландини. Саме на зниження їхнього вироблення і впливають ці лікарські засоби. Опіоїдні анальгетики у звичайному житті використовуються набагато рідше. Їх у більшості випадків призначають лікарі для лікування стаціонарних умов. Такі засоби впливають на розташовані в мозку рецептори, завдяки чому людина перестає відчувати біль. Відповідно, таблетки від болю дозволяють знизити чутливість та обдурити організм. Вони не лікують причини появи дискомфорту, тому здебільшого варто звернутися до лікаря, щоб впоратися з нею. 

Чи варто терпіти біль, щоб не пити пігулку?

Існує два варіанти, залежно від яких і варто ухвалювати рішення: Якщо ви знаєте причину виникнення болю (наприклад, через задуху захворіла голова або піднялася температура), то немає жодного сенсу терпіти. 

Знеболювальні препарати допоможуть вам позбутися неприємних відчуттів, і ви відчуєте себе краще. Якщо ви не впевнені в причині появи болю або ніколи не були знайомі з симптомами, то не рекомендується пити таблетки. Набагато краще звернутися до лікаря, який допоможе знайти причину проблеми та впоратися з нею. 

Існує кілька ситуацій, у яких потрібно не приймати ліки, а одразу викликати швидку допомогу.  

До них входять: 

  • Біль у м'язах разом із високою температурою, спазмом потиличних м'язів, слабкістю та запамороченням. 
  • Біль у животі, що супроводжується підвищенням температури, нудотою, блюванням, кривавим або чорним випорожненням. 
  • Головний біль, разом з яким виникають сплутаність свідомості, непритомність, параліч тієї чи іншої частини тіла, раптова втрата зору чи слуху. 
  • Травма чи нещасний випадок. 

Чи можна випити не одну, а кілька пігулок?

Багато людей вважають, що якщо одна таблетка не допомогла, варто випити кілька. Пам'ятайте, що кожен препарат має максимальну добову дозу, і якщо ви не вийшли за її межі, то можна прийняти ще одну таблетку. Однак перед цим варто спробувати впоратися з болем без застосування препаратів. 

Найчастіше допомагають такі способи: 

  • Провітрювання кімнати. 
  • Прийом їжі чи води. 
  • Теплий душ. 

Якщо ви все ж таки вирішили випити додаткову таблетку, варто стежити за тиском. Якщо він різко піднявся, слід звернутися до лікаря. 

Висновок

У деяких випадках без знеболювальних не обійтися, проте важливо дотримуватись правил їх прийому. Уважно ставтеся до себе та будьте здорові! 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024