Самогубства: фактори ризику та тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

10 Вересня 2023, 15:20
Безвихідь 1626
Безвихідь

10 вересня відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. За інформацією ВООЗ, кожні 45 секунд хтось позбавляє себе життя; за рік понад 700 000 людей у всьому світі вчиняють самогубство. 

Смерті внаслідок самогубства – проблема для охорони громадського здоров'я. Підвищуючи обізнаність, зменшуючи стигму довкола самогубств, можна зменшити кількість випадків самогубств у всьому світі – повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

CDC нагадує, що самогубства посідають 4 місце серед причин смерті осіб віком 15-29 років. Зазначається, що на кожне завершене самогубство припадає декілька спроб.

Фактори ризику самогубств

Самогубство рідко буває спричинене якоюсь однією обставиною чи подією. Натомість низка факторів — на індивідуальному рівні, рівні стосунків, спільноти та групи — може збільшити ризик. 

Індивідуальні фактори ризику. Серед них – попередні спроби самогубства, історія депресії або інших психічних розладів, важкі хронічні хвороби та хронічний больовий синдром, кримінальні проблеми/проблеми із законом, проблеми з роботою та фінансами, схильність до імпульсивності та агресивності, вживання психоактивних речовин, пов’язаний із насильством поточний чи минулий досвід травматичних подій в дитинстві, відчуття безнадії (три складові: почуття стосовно майбутнього, втрата мотивації, втрата очікувань).

Фактори ризику, пов’язані зі стосунками. Це – булінг, самогубства значущої близької людини, втрата/розрив стосунків, серйозні конфлікти або стосунки з насильством, соціальна ізоляція.

Фактори ризику, пов’язані зі спільнотою/громадою. Йдеться про неналежний доступ до послуг з охорони здоров’я, досвід суїциду в громаді/комюніті, насильство, дискримінація, пов’язаний з міграцією та адаптацією стрес.

Соціальні фактори ризику. Це – пов'язана з ментальним здоров'ям та пошуком допомоги стигма, легкий доступ до знарядь самогубства в осіб, які належать до груп ризику, некоректне зображення теми самогубств у медіа.

Як запобігти самогубствам: фактори захисту

Індивідуальні. Йдеться про ефективні стратегії протидії стресу та навички вирішення проблем; мотивацію до життя (родина, стосунки, домашні улюбленці, друзі тощо);

сильне відчуття культурної та національної приналежності.

Пов’язані зі стосунками. Це - підтримка з боку близького оточення, відчуття зв'язку з іншими (позитивні стосунки).

Фактори захисту, пов’язані зі спільнотою/громадою. Відчуття приналежності та сильного зв'язку зі школою, спільнотою або іншими соціальними інституціями; доступність якісних послуг з психічного здоров'я. 

Соціальні. Обмеження доступу до знарядь самогубств серед людей з груп ризику; сильні культурні, релігійні, моральні настанови проти самогубства.

Як наголошують фахівці, деякі категорії людей перебувають у зоні підвищеного ризику вчинення суїциду. Йдеться про ветеранів; племінні популяції; людей віком 35-64 роки; ЛГБТ-молодь (рівень самогубств серед неї у п'ять разів вищий, ніж серед гетеросексуальних студентів); певні галузі та професії (рівень самогубств найвищий серед чоловіків, які працюють у гірничій галузі, нафтогазовій, будівельній сфері).

Тривожні дзвіночки: на що слід звертати увагу

Фахівці CDC перерахували ознаки, які вказують на ймовірне бажання людини вчинити самогубство:

  • Вона почувається тягарем для інших
  • Ізольована
  • Вона відчуває підвищену тривожність
  • Говорить про те, що почувається ніби в пастці, чи відчуває нестерпний біль
  • Підвищене вживання психоактивних речовин
  • Шукає способів отримати доступ до смертоносних засобів
  • У неї різкі перепади настрою
  • Говорить про безвихідь та безнадійність
  • Спить дуже мало або занадто багато
  • Озвучує чи публікує повідомлення про бажання померти
  • Говорить про план самогубства

Що кожен може зробити для запобігання самогубствам?

Кожен з нас може підтримати людей із ризиком суїциду; вивчити попереджувальні знаки; вміти ставити правильні запитання людям з групи ризику; зменшити доступ до летальних засобів серед людей, які мають намір вчинити суїцид.

5 кроків назустріч людині, яка думає про самогубство

  1. Запитайте в людини, про яку ви турбуєтеся, чи думає вона про самогубство. «Ти думаєш про самогубство?» - це непросте питання, але його потрібно ставити людям з групи ризику.
  2. Дбайте про безпеку. Обмежте доступ до смертоносних засобів (пестицидів, вогнепальної зброї) для тих, хто перебуває у групі ризику.
  3. Будьте поруч та слухайте, що потрібно людині. Як свідчать дослідження, розмови з людиною, яка має намір вчинити самогубство, допомагають зменшити ризик суїциду. 
  4. Допоможіть людині зв'язатися з фахівцями, які нададуть підтримку. Вона може звернутися на гарячу лінію із запобігання самогубствам та підтримки психічного здоров’я Lifeline Ukraine за безкоштовним для будь-якого оператора номером 7333; чат на сайті lifelineukraine.com;️ месенджер Facebook за адресою m.me/LifelineUkraine; ️Telegram-канал t.me/LifelineUkraine7333.
  5. Залишайтеся на зв’язку. Дослідження показали, що кількість смертей від самогубств знижується, коли хтось підтримує зв’язок з людиною з групи ризику, запитує, як у неї справи.

 

Читайте такожУ Польщі – рекордний сплеск народжуваності серед українок

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024