Що сприяє бадьорому пробудженню і як зранку швидко прийти до тями

09 Вересня 2023, 13:50
Ранкова руханка 1429
Ранкова руханка

Стан, коли людина раптово прокинулася і мусить щось робити, але ще напівсонна і пригальмована називається інерція сну. Саме в стані інерції сну часто і перебувають діти, яких підняли вранці до школи чи садочка, а ще лікарі, рятувальники чи охоронці, яких під час нічного чергування різко розбудив виклик.

Ранкова руханка як спосіб подолання інерції сну виглядає резонно. Чи справді це так, і які тоді вправи ефективні – пояснюють у МОЗ України.
Руханка після пробудження збадьорить далеко не всіх – та спершу розберемося, чому зранку буває так важко прийти до тями.
 

Інерція, або певна загальмованість, спіткає людину, яку підняли під час фази так званого повільного сну. Інерція сну минає, як правило, за 15-30 хвилин, коли наднирники виділяють ранкову порцію кортизолу, кровообіг передніх ділянок великих півкуль головного мозку стає інтенсивнішим, базова температура тіла зростає, підключається свідомість. Але інколи такий стан може тривати і до 2 годин.

Якщо в напівсонному стані стати під холодний душ чи почати інтенсивно рухатись під гучну ритмічну музику, наднирники відреагують сплеском кортизолу, який оперативно включить усі необхідні метаболічні процеси мозку і пришвидшить процес просинання. Але це стресори для організму. Чи потрібно так завжди й всім робити? Навряд чи.

Універсального рецепта з прискорення цих змін і пробудження немає, адже люди різняться за хронотипами (часом оптимального пробудження і засинання), якістю сну, мікрокліматом у кімнаті та обставинами пробудження, і на все це накладають відбиток багато факторів і насамперед соціальне середовище, психоемоційний стан людини, стать і вік, пора року. Тому комусь зрання справді допоможе руханка під мажорну музику, а комусь така активність лише зіпсує весь прийдешній день, і їм краще в ліжку потягнути все тіло і розім’яти суглоби.

Щоб бадьоро прокинутись зранку, потрібно передусім вчасно лягти спати напередодні та якісно виспатися. Це означає, сон має тривати 7,5 - 9 годин, людина досить швидко засинає й не лежить без сну серед ночі, а вранці легко просинається. Для бадьорого пробудження вранці в кімнаті, має бути світло й тепло. Ритмічна руханка чи повільний стретчинг з тренувальними гумками та валиками для масажу – вибір за вами. Головне – це прокинутися й відчувати комфорт, а не дію геть зайвих стресорів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024